Hrvatska: Novi natječaj za idejno rješenje eurokovanice

Od svih autora tražene su i dobijene potrebne garancije kojima potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina.

Ranije nagrađeni dizajner Stjepan Pranjković odrekao se sudjelovanja (Igor Kralj / Pixsell)

Nakon što je u javnosti i medijima otkriveno kako je nagrađeni autor idejnog rješenja hrvatske eurokovanice s motivom kune za motiv neovlašteno kopirao fotografiju škotskog fotografa, te nakon što se autor kovanice javno povukao iz natječaja, Komisija za novac najavila je novi natječaj za ovo rješenje.

Komisija za novac, kao stalno i stručno tijelo Savjeta Hrvatske narodne banke (NHB) koja provodi natječaj za izbor nacionalne strane hrvatskih eurokovanica, zaprimila je 6. veljače (februara) 2022. izjavu nagrađenog dizajnera Stjepana Pranjkovića kojom je odlučio povući svoj prijedlog dizajna za motiv kune te se odrekao svih prava po osnovi sudjelovanja u natječaju za motiv kune.

Izviješteno je kako je na današnjoj sjednici Komisija za novac prihvatila odluku navedenog autora o povlačenju njegovog prijedloga dizajna za motiv kune.

„Radi otklanjanja svih daljnjih neizvjesnosti, sumnji ili dvojbi u vezi s izborom dizajna naličja eurokovanice s motivom životinje kune, Komisija za novac donijela je odluku da se u narednim danima objavi i provede novi otvoreni natječaj za odabir prijedloga likovnog rješenja, koje se sastoji od idejnog i izvedbenog rješenja, naličja nacionalne strane Republike Hrvatske s motivom životinje kune na apoenu od 1 eura”, navodi se u priopćenju HNB-a, prenijela je Anadolija.

Tražene potpisane izjave

Hrvatska narodna banka ističe da su u tijeku natječaja od svih autora tražena i dobivena potrebna jamstva u obliku potpisanih izjava kojima autori potvrđuju da je njihovo autorsko djelo originalna intelektualna tvorevina nastala isključivo za potrebe natječaja.

Novim natječajem za likovno rješenje naličja jednog eura s motivom kune neće se dovesti u pitanje pravovremena izrada hrvatskih eurokovanica, zaključuje HNB u priopćenju.

Tri preostala izabrana rješenja hrvatskog naličja eurokovanice s motivima Nikole Tesle, karte Hrvatske te glagoljičkih slova neće se preispitivati.

Dizajner Stjepan Pranjković, odričući se sudjelovanja u procesu, odrekao se i novčanih nagrada koje su ukupno iznosile 140.000 kuna (18.600 eura).

Izvor: Agencije