Indija uvodi digitalnu varijantu svoje valute

Digitalna će rupija biti uvedena u novoj finansijskoj godini koja počinje u aprilu, što bi trebalo dati veliki poticaj digitalnoj ekonomiji i stvoriti uvjete za efikasnije i jeftinije upravljanje valutom.

Regulacija digitalnog kapitala nužna je kako bi se suzbio rizik pranja novca, finansiranja terorizma i inflacije, poručile su vlasti (AP - Ilustracija)

Indija će uvesti digitalnu varijantu domaće valute rupije i oporezivati transakcije u kriptovalutama, potvrdila je ministrica financija Nirmala Sitaraman, javlja dpa.

Digitalna će rupija biti uvedena u novoj financijskoj godini koja počinje u aprilu, najavila je Sitaraman prilikom predstavljanja proračuna, dodavši da će to dati “veliki poticaj digitalnoj ekonomiji i stvoriti uvjete za učinkovitiji i jeftiniji sustav upravljanja valutom”.

Indijska ministrica financija dodala je i da planiraju oporezivanje prihoda od prijenosa virtualne imovine ​​po stopi od 30 posto. Prema njenim riječima, eventualni gubici na takvim transakcijama neće se odbijati od poreza.

Jedno od najbrže rastućih tržišta kriptovaluta

Najava se vremenski poklopila s objavom istraživanja koja pokazuju da Indija spada među najbrže rastuća tržišta kriptovaluta u svijetu i upozorenjem središnje banke da je regulacija digitalnog kapitala nužna kako bi se suzbio rizik pranja novca, financiranja terorizma i inflacije.

Ministrica financija obećala je pri predstavljanju proračuna i veću potrošnju na infrastrukturu kako bi se potaknuo rast trećeg po veličini azijskog gospodarstva.

Procjenjuje se da će indijski BDP u fiskalnoj godini koja će završiti u aprilu porasti 9,2 posto, nakon što je u prethodnoj godini zbog mjera zaključavanja pao za 7,3 posto. Očekuje se da će gospodarstvo Indije u narednoj fiskalnoj godini porasti između osam i 8,5 posto, prenosi Hina.

Izvor: Agencije