Najniža nezaposlenost u eurozoni otkako se vodi statistika

‘Eurozona je završila 2021, godinu najgore recesije od Drugog svjetskog rata, s najnižom stopom nezaposlenosti ikad’, rekao je Paolo Gentiloni, povjerenik Evropske komisije za ekonomska pitanja.

U Evropskoj uniji nezaposlenost je u decembru pala na 6,4 posto (EPA)

Stopa nezaposlenosti u eurozoni pala je na najnižu razinu u decembru, pokazali su službeni podaci, dok se zapošljavanje u Evropi oporavljalo uprkos širenju omikron varijante korona virusa, javlja AFP.

Stopa nezaposlenosti iznosila je sedam posto u decembru, što je najniža razina otkako je službena statistička agencija Eurostat počela prikupljati podatke u aprilu 1998. godine.

U 27-članoj Evropskoj uniji nezaposlenost je u decembru pala na 6,4 posto, što je također najniže od početka evidencije.

Uspješnost zajedničkog odgovora na krizu

“Eurozona je završila 2021, godinu najgore recesije od Drugog svjetskog rata, s najnižom stopom nezaposlenosti ikad. To je svjedočanstvo uspješnosti našeg zajedničkog odgovora na ovu krizu”, rekao je Paolo Gentiloni, povjerenik Evropske komisija za ekonomska pitanja.

Ranije su najniže stope nezaposlenosti i za 19 zemalja koje su u eurozoni, ali i za sve članice Unije, zabilježene u martu 2020. godine i kretale su se od 7,2 posto odnosno 6,5 posto.

Izvor: Agencije