Američki državni dug dostigao novi rekord

Zaduživanje vlade se ubrzalo tokom pandemije, jer je administracija u Washingtonu agresivno trošila na ublažavanje ekonomskog udara krize.

Državni dug SAD-a je znatno porastao od kraja 2019. godine i sada iznosi 30.000 milijardi dolara (EPA)

Američki državni dug je dostigao novi rekordan nivo i iznosi više od 30.000 milijardi dolara, prenio je CNN pozivajući se na podatke Ministarstva finansija.

Zaduživanje vlade se ubrzalo tokom pandemije, jer je administracija u Washingtonu agresivno trošila na ublažavanje ekonomskog udara krize.

Državni dug SAD-a je porastao za gotovo 7.000 milijardi dolara od kraja 2019. godine, prenosi Tanjug.

Ekonomisti su i dalje podijeljeni oko toga koliki je nivo duga preveliki i koliko je to zaista veliki problem. Ipak, njegov najnoviji uspon dolazi u delikatno vrijeme, pošto se očekuje da će troškovi zaduživanja rasti.

Prelazak na režim borbe protiv inflacije

Poslije više godina niskih kamatnih stopa, Federalne rezerve (FED) prelaze na režim borbe protiv inflacije. FED planira da ove godine krene, prvi put od 2015. godine, sa serijom podizanja kamatnih stopa. Veći troškovi zaduživanja samo će otežati finansiranje te planine duga, ocjenjuje CNN.

“To ne znači kratkoročnu krizu, već znači da ćemo dugoročno posmatrano postati siromašniji”, kaže David Kelly, glavni globalni strateg u banci JPMorgan Asset Management.

Predviđa se da će samo troškovi kamata premašiti 5.000 milijardi u narednih 10 godina i iznositi skoro polovinu svih federalnih prihoda do 2051. godine, prema procjeni Peter G. Peterson Foundation, organizacije koja je fokusirana na podizanje svijesti o fiskalnim izazovima.

Dugove će vraćati sa kamatom

Kelly ističe da će rastući troškovi zaduživanja ograničiti količinu novca koju Washington može trošiti na druge prioritete, kao što su klimatske promjene.

Američka savezna vlada sada duguje gotovo 8.000 milijardi dolara stranim i multinacionalnim institucijama, na čelu sa Japanom i Kinom. Na kraju, to će se morati vratiti, sa kamatom.

“To znači da će američki porezni obveznici plaćati za penzionisanje ljudi u Kini i Japanu, koji su naši kreditori”, najavio je Kelly.

Izvor: Agencije