Australija zatvara najveću termoelektranu sedam godina prije roka

Elektrana Eraring će se pridružiti dugačkoj listi postrojenja na ugalj koja su u Australiji zatvorena zbog rasta eksploatacije jeftine energije vjetra i sunca.

Elektrana Eraring, kapaciteta 2,88 gigavata, nalazi se u regiji Hunter sjeverno od Sydneya (Foto: Origin Energy)

Najveća elektrana na ugalj u Australiji bit će zatvorena sedam godina ranije nego što je planirano, jer operater tvrdi da njena konkurentnost sve više slabi sa prilivom obnovljivih izvora energije, javlja BBC.

Elektrana Eraring, kapaciteta 2,88 gigavata, nalazi se u regiji Hunter sjeverno od Sydneya, i njom upravlja kompanija Origin Energy. Prema novoj najavi, elektrana će biti zatvorena 2025. godine, prenosi Tanjug.

Eraring će se tako pridružiti dugačkoj listi elektrana na ugalj koje su u Australiji zatvorene zbog rasta eksploatacije jeftine energije vjetra i sunca.

“Australijsko energetsko tržište se danas jako razlikuje od onog kada je, ranih 1980-ih, Eraring priključen na mrežu”, kaže Frank Calabria, izvršni direktor Origina.

Mada se oslanjanje Australije na elektrane na ugalj smanjilo posljednjih godina, ovaj energent i dalje učestvuje sa 60 posto u snabdjevanju zemlje električnom energijom, što tu državu svrstava u sam vrh zemalja sa najvećom emisijom ugljika po stanovniku.

Zatvaraju i druge termoelektrane

Obnovljivi izvori energije su prošle godine činili oko trećine proizvodnje struje u Australiji, a predviđa se da će do kraja decenije taj udio biti blizu 70 posto.

Australijski energetski gigant AGL također je najavio da će zatvoriti svoje dvije najveće termoelektrane na ugalj za nekoliko godina.

I Kompanija Energy Australia je prošle godine najavila da će “staviti katanac” na elektranu Yallourn u Viktoriji, jednog od najvećih zagađivača u zemlji, četiri godine ranije nego što je planirano.

Sve tri kompanije su bilježile pad prihoda elektrana na ugalj posljednjih godina jer je jeftinija obnovljiva energija oborila cijene struje, dodaje BBC.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada