Intel kupuje izraelskog proizvođača čipova za šest milijardi dolara

Čipovi su u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

Intel je u januaru ove godine objavio i da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio (EPA)

Jedna od najvećih tehnoloških kompanija na svijetu, američki Intel, objavio je da će kupiti izraelskog proizvođača čipova Tower Semiconductor za gotovo šest milijardu dolara, naznačivši da planira iskoristiti ovu jedinstvenu priliku shodno trenutnoj ogromnoj potražnji za poluprovodnicima na svjetskom tržištu, javlja The Wall Street Journal.

Izraelska kompanija proizvodi čipove za automobile, medicinske senzore i elektrosisteme, a Intelu bi trebala pomoći u pokušaju da ugrozi vodeću poziciju tajvanskog TSMC-a, najvećeg proizvođača čipova u svijetu, prenosi Fena.

“Portfolio kompanije Tower Semiconductor specijalizirane tehnologije i geografskog dosega pomoći će Intelu da proširi usluge proizvodnje čipova i omogućit će nam da se približimo cilju, a to je pozicija velikog kapaciteta za proizvodnju čipova širom svijeta”, rekao je izvršni direktor Intela Pat Gelsinger.

Tražena roba

Čipovi su u posljednje vrijeme jako tražena roba, posebno u automobilskom sektoru, dok su proizvođači elektronike uspjeli nabaviti dovoljno zaliha, pa ih trenutna nestašica manje pogađa.

Intel je u januaru ove godine objavio da će uložiti 100 milijardi dolara u gradnju kompleksa za proizvodnju čipova u američkoj saveznoj državi Ohio, koji bi mu trebao ponovno osigurati dominaciju u proizvodnji čipova i ublažiti ovisnost SAD-a o azijskim pogonima.

Američka kompanija posluje u Izraelu već gotovo 50 godina i spada među njegove vodeće dobavljače. Akviziciju Tower Semiconductora namjeravaju finansirati sredstvima iz dobiti, a preuzimanje su jednoglasno odobrili upravni odbori obje kompanije.

Izvor: Agencije