Hrvatska izdvaja 637,6 miliona eura za ublažavanje rasta cijena

Među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za domaćinstva, promjene u sistemu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za penzionere itd.

Hrvatski premijer je najavio i smanjenje stope PDV-a na hranu (Pixsell)

Hrvatska Vlada je predstavila 4,8 milijardi kuna (637,6 milijuna eura) vrijedan paket mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, čime će se limitirati rast cijena električne energije na 9,6 posto te plina na najviše do 20 posto, javlja Hina.

Među mjerama su sniženje stope PDV-a na plin i neke poljoprivredne proizvode, subvencije na cijenu plina za kućanstva, promjene u sustavu naknada socijalno ugroženima, jednokratne naknade za umirovljenike itd.

“Paket se odnosi na kućanstva, na poduzeća i na poljoprivrednike. On je univerzalan, jer je usmjeren svim korisnicima. Ublažavamo rast cijena električne enerije i HEP (Hrvatska elektroprivreda) će podnijeti dio tereta. Paket se odnosi za kućanstva, na potpore za trošak plina za kućanstva, na porezna rasterećenja, na socijalne naknade za građane u riziku od energetskog siromaštva, dodatno za umirovljenike jednokratnom naknadom, za poduzeća potpore za trošak plina  poduzetnicima te poseban program potpora za poljoprivrednike i ribare”, rekao je premijer Andrej Plenković.

Ograničenjem porasta naknada za električnu energiju  rasteretit će se kućanstva za oko 460 milijuna kuna (61,1 milijun eura), dodao je.

Smanjenje stope PDV-a

Mjere za plin odnose se na potpore za sva kućanstva koja koriste plin, i to direktno na računu potpore od 10 lipa (0,013 eura) po kilovatsatu (kWh).

Potporu će dobiti i mikro, mali i srednji poduzetnici s prosječnom godišnjom potrošnjom do 10 gigavatsati (GWh) i to 15 lipa (0,02 eura) po KWh.

U sustavu PDV-a stopa će na plin i toplinsku energiju bi trajno snižena s 25 na 13 posto, koliko iznosi i za struju, dok će od 1. travnja ove do 31. ožujka iduće godine PDV na plin biti snižen na pet posto.

Uz to, hrvatski premijer je najavio i smanjenje stope PDV-a na hranu – sa 13 na pet posto na svježe meso i ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu; na troškove u poljoprivredi (sadnice, gnojivo, pesticidi) s 25 na pet posto; s 25 na pet posto na maslac i margarin; dok će PDV na higijenske uloške i tampone biti snižen s 25 na 13 posto, a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 posto na pet posto.

Pomoć najugroženijim građanima

Vladin paket u sustavu socijalnih naknada za ugrožene kupce energenata predviđa proširenje definicija tih kupaca i na korisnike nacionalne naknade za starije osobe.

Uz to, naknada za električnu energiju proširuje se i na plin i udvostručuje se mjesečni iznos naknade s 200 na 400 kuna (s 26,6 na 53,2 eura).

Premijer Plenković je najavio i energetski dodatak za 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4.000 kuna (532 eura), a iznos (koji će se kretati od 400 do 1.200 kuna – od 53,2 do 159,4 eura) ovisit će o visini mirovine.

Paket predviđa i potpore za poljoprivrednike i ribare, uz ostalo potpora male vrijednosti poljoprivrednicima za nabavu umjetnog gnojiva.

Izvor: Agencije