Ograničenja širenja korona virusa otežavaju kinesku trgovinu

Kineski izvoz pao je prošlog mjeseca 8,7 posto u odnosu na novembar 2021. godine, a smanjen je i uvoz – za 10,6 posto u odnosu na prošlogodišnji novembar.

Pad uvoza odražava slabljenje domaće potražnje pod pritiskom strogih mjera suzbijanja Covida 19 (EPA)

Kineski izvoz i uvoz u novembru su pali najviše od 2020. godine budući da stroga ograničenja zbog širenja korona virusa još remete opskrbne lance i potrošnju, dodatno prigušujući izglede za rast azijskog diva u okruženju prijeteće globalne recesije, javlja dpa.

Kineske isporuke u novembru su pale 8,7 posto u odnosu na isti mjesec 2021. godine, nakon stagnacije u oktobru, pokazali su podaci carinske uprave. Pad u prošlom mjesecu najveći je od početka 2020, prve godine pandemije.

Smanjen je i uvoz, za 10,6 posto u odnosu na prošlogodišnji novembar, najviše od sredine 2020. godine. U oktobru je smanjen za blagih 0,7 posto.

Iz toga proizlazi da je trgovinski bilans u novembru iskazao višak u razmjeni sa svijetom od 69,84 milijardi dolara.

Stroge mjere suzbijanja Covida 19

Kineski izvoz trpi zbog oslabljene inozemne potražnje koja odražava posustajanje ekonomije u periodu energetske krize i skoka cijena širom svijeta koji su potaknuli ruski rat u Ukrajini i zapadne sankcije Rusiji.

Pad uvoza odražava slabljenje domaće potražnje pod pritiskom strogih mjera suzbijanja Covida 19.

Kineska ekonomija porasla je u trećem tromjesečju za 3,9 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca kada se smanjila za 2,6 posto.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) prognozirala je prošlog mjeseca da će kineski ekonomski rast u ovoj godini usporiti na 3,3 posto, nakon čega bi trebao ubrzati na 4,6 posto u 2023. i na 4,1 posto u 2024. godini.

Peking je za ovu godinu zacrtao stopu rasta od 5,5 posto, primjećuje agencija dpa.

Izvor: Agencije