Naredne godine se očekuje rast kamata i u BiH, ali ne i recesija

Bosanskohercegovačka ekonomija je pod izraženim uticajem kretanja ekonomija njenih glavnih trgovinskih partnera, gdje se očekuju usporavanja.

Prema posljednjim makroekonomskim projekcijama BiH u narednoj godini očekuje rast realnog BDP-a od 0,9 posto (Pixsell)

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić rekao je da će 2023. godina donijeti veće kamatne stope na kredite zbog čega “godina pred nama može biti dosta neizvjesna, obilježena restrukturiranjem interesa i poslovnih planova i politika, kako kod banaka tako i njihovih klijenata”.

Prognozirajući dešavanja u narednoj, 2023. godini, Softić je rekao kako “recesije neće biti” te da očekuje određeni rast BDP-a.

“Vrlo je nezahvalno dati pouzdane projekcije, jer nismo u klasičnom poslovnom ciklusu i neizvjesnosti su vrlo naglašene, a značajni su faktori pod uticajem globalnih kretanja“, rekao je Softić u intervjuu za agenciju Anadolija.

Rast realnog BDP-a

“Jedno je izvjesno: naredna godina će biti vrlo izazovna. Realno je očekivati značajno usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne očekujemo recesiju u 2023. godini. Prema posljednjim makroekonomskim projekcijama, u narednoj godini očekujemo rast realnog BDP-a od 0,9 posto”.

Softić je rekao da je bosanskohercegovačka ekonomija “pod izraženim uticajem kretanja ekonomija glavnih trgovinskih partnera”, gdje se očekuju usporavanja.

Izvor: Agencije