RWE potpisao 15-godišnji ugovor o isporuci američkog plina

Kompanija RWE Supply & Trading smatra ugovor važnim korakom prema diversifikaciji opskrbe Njemačke plinom i dugoročnom povećanju sigurnosti nabavke tog energenta u Evropi.

Gotovo 300 metara dug plutajući LNG terminal Exemplar doplovio je na južnu obalu Finske (EPA)

Njemačka energetska grupacija RWE sklopila je ugovor o opskrbi Njemačke s 2,25 miliona tona ukapljenog prirodnog plina (LNG) godišnje iz Sjedinjenih Američkih Država od 2027. godine, dok je plutajući LNG terminal Exemplar u međuvremenu doplovio do južne obale Finske.

RWE Supply & Trading saopćio je da je sklopljen 15-godišnji ugovor s američkom kompanijom Sempra Infrastructure koja razvija, gradi i upravlja LNG postrojenjima na obali Meksičkog zaljeva i pacifičkoj obali Meksika, prenosi Hina.

LNG će se isporučivati ​​iz novog terminala u Port Arthuru u Teksasu, a očekuje se da će biti operativan od 2027. godine.

‘Važan korak’

Šef kompanije RWE Supply & Trading, Andree Stracke opisao je ugovor kao važan korak prema diversifikaciji opskrbe Njemačke plinom i dugoročnom povećanju sigurnosti opskrbe u Evropi.

Finska i Estonija odlučile su iznajmiti terminal američke kompanije kako bi prekinule ovisnost o ruskom plinu u jeku rata u Ukrajini.

Gotovo 300 metara dug plutajući LNG terminal Exemplar doplovio je na južnu obalu Finske, odakle će isporučivati ​​zalihe plina toj nordijskoj zemlji i baltičkoj državi Estoniji.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada