Marže u S. Makedoniji ostaju zamrznute do kraja aprila

Da bi spriječila cjenovne šokove Vlada Sjeverne Makedonije je marže na osnovne prehrambene proizvode prvi put bila ograničila od 1. marta do 31. maja ove godine.

Ograničenje trgovačke marže na pet posto u maloprodaji i veleprodaji će i u prva četiri mjeseca naredne godine važiti za bijeli hljeb, isječen na komade ili cijeli, bijeli šećer i jestivo suncokretovo ulje (Reuters)

Vlada Sjeverne Makedonije odlučila je u utorak da produži ograničenje marži na osnovne prehrambene proizvode do 30. aprila naredne godine.

Kako je saopštio ministar ekonomije Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi, nameće se potreba da se ta mjera, koja ističe krajem godine, produži do 30. aprila 2023. godine, zato što stanje na tržištu ukazuje da nisu stabilizirane maloprodajne cijene osnovnih prehrambenih proizvoda, prenosi Beta.

“Dodatno, Vlada Sjeverne Makedonije je proizvođačima osnovnih prehrambenih proizvoda omogućila da od 1. decembra koriste subvencioniranu struju, sve dok traje krizna situacija u snabdijevanju električnom energijom. Cilj je da subvencioniranom strujom i reguliranom trgovačkom maržom korigiramo cijene na tržištu”, naveo je Bekteshi.

Ograničenje trgovačke marže na pet posto u maloprodaji i veleprodaji će i u prva četiri mjeseca naredne godine važiti za bijeli hljeb, isječen na komade ili cijeli, bijeli šećer i jestivo suncokretovo ulje.

Ograničenja marži

Za pšenično brašno – tip 400 i tip 500, makarone i špagete od durum pšenice, makedonsku bijelu rižu, trajno kravlje mlijeko sa sadržajem masti 2,8 posto, 3,2 posto i 3,5 posto, jaja, švapski sir, kravlji bijeli sir i miješani bijeli sir, kačkavalj, kiselo mlijeko, za pavlaku i jogurt marža je ograničena na 10 posto.

Vlada Dimitra Kovačevskog je prethodno, početkom oktobra, zamrznula trgovinske marže za kravlji bijeli sir, švapski sir, kačkavalj, kiselo mlijeko, pavlaku i jogurt.

Od polovine juna ograničene su marže na osnovne prehrambene proizvode: bijeli hljeb, bijeli šećer, jestivo suncokretovo ulje, pšenično brašno (tip 400 i tip 500), makarone i špagete od durum pšenice, makedonsku bijelu rižu i trajno kravlje mlijeko od 2,8 posto, 3,2 posto i 3,5 posto.

Da bi spriječila cjenovne šokove Vlada Sjeverne Makedonije je marže na osnovne prehrambene proizvode prvi put bila ograničila od 1. marta do 31. maja ove godine.

Izvor: Agencije