Petrol najavio prekid prodaje goriva u Hrvatskoj

Prodajna mjesta Petrola bit će u srijedu zatvorena na jedan sat u znak protesta zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva.

Petrol procjenjuje da je šteta zbog regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu dosegla 45,6 miliona eura (Pixsell)

Petrol će, u znak protesta zbog vladinih mjera regulacije cijena goriva, u Hrvatskoj u srijedu zatvoriti prodajna mjesta od 12:00 do 13:00 sati, najavila je kompanija.

To je jedan od zaključaka sa skupštine dioničara Petrola s koje su hrvatska i slovenska vlada pozvane da Petrolu nadoknade štetu zbog regulacije.

Prodajna mjesta Petrola u Hrvatskoj posluju pod tim brendom i brendom Croduxa.

Petrol procjenjuje da je šteta zbog regulacije naftnih derivata u Hrvatskoj za 2022. godinu dosegla 45,6 miliona eura, prenijela je Hina.

Najavljuje da će zbog toga zatvoriti svoja prodajna mjesta u Hrvatskoj na sat vremena, osim benzinskih stanica koje se nalaze na autocestama i na pomorskom dobru. Točenje goriva za vrijeme zatvaranja prodajnih mjesta bit će omogućeno hitnim i interventnim službama.

“Ovom mjerom želi se skrenuti pažnja na ozbiljnost situacije i spriječiti poremećaje u opskrbi te moguću nestašicu naftnih derivata u Hrvatskoj. Petrol se ispričava svim svojim kupcima i zahvaljuje im na razumijevanju”, navedeno je u priopćenju.

Prijedlog za mirno rješenje spora

Osim toga, kako se dodaje, Petrol je podnio prijedlog za mirno rješenje spora pred Državnim odvjetništvom Republike Hrvatske, a u slučaju neuspješnog mirnog rješenja spora podnijet će odštetni zahtjev za osiguranje svoje pravne i finansijske pozicije.

Iz Grupe Petrol najavljuju i podnošenje inicijative za pokretanje postupka ocjene saglasnosti s Ustavom Zakona o kontroli cijena.

“Petrol grupa očekuje od vlada Republike Slovenije i Republike Hrvatske da daju pravni okvir za uspostavu poslovnog okruženja koje će omogućiti konkurentno tržišno poslovanje i investicije ili razvoj, što je prijeko potrebno u energetskom sektoru.

Ako na pojedinim tržištima ne postoje odgovarajući tržišni uvjeti za pojedine energente bit će potrebno poslovno restrukturiranje, što znači da će trebati razmotriti privremenu obustavu prodaje tih energenata dok se ne steknu odgovarajući tržišni uvjeti. Budući da su zahvati na tržištu toliki da ono ne funkcionira, pitanje učinaka propisa i državnih potpora bit će upućeno i Europskoj komisiji”, poručuje Petrol.

Izvor: Agencije