Rusija zaprijetila smanjenjem proizvodnje nafte i do sedam posto

Kremlj najavljuje da će zabraniti prodaju nafte zemljama koje prihvate sankcije, uz to tvrdeći da je bez ruske nafte teško osigurati globalni ekonomski razvoj.

Ovog se mjeseca sirova ruska nafta Urals prodavala uz veće popuste, a dominantni kupac Indija kupovala je po znatno nižoj cijeni od 60 dolara po barelu (EPA)

Rusija bi početkom 2023. godine mogla smanjiti proizvodnju nafte za pet do sedam posto u odgovoru na ograničenje cijene na sirovu naftu i derivate te zaustaviti prodaju zemljama koje ta ograničenja podržavaju, rekao je u petak za državnu televiziju potpredsjednik vlade Alexander Novak.

Iznoseći po prvi put pojedinosti o odgovoru Moskve na ograničenja cijena koje je Zapad uveo zbog ruske invazije na Ukrajinu, Novak je rekao da bi rezovi mogli dostići između 500 hiljada do 700 hiljada barela dnevno, prenio je Reuters.

Također je rekao da su unatoč naporima Evrope da smanji ovisnost o ruskoj nafti i plinu ruski energenti traženi diljem svijeta i da Moskva diversificira svoje kupce.

Ustvrdio je i da bi bez ruskih energenata bilo teško osigurati globalni ekonomski razvoj, a predviđa i moguće nestašice plina u Evropi, koja je uvela ograničenja cijene plina, ali i nafte.

Što se tiče nafte, Evropska unija, grupa zemalja G7 i Australija uvele su 5. decembra ograničenje cijene od 60 dolara po barelu, pored embarga EU-a na uvoz ruske sirove nafte koja se doprema morem.

“Vjerujemo da je u trenutnoj situaciji čak moguće riskirati manju proizvodnju, a ne voditi se prodajnom politikom uzimajući u obzir ograničenje cijena. Danas je to 60 dolara, sutra može biti bilo što, a nama je neprihvatljivo ovisiti o nekim odlukama neprijateljskih zemalja”, rekao je Novak.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u četvrtak da će početkom iduće sedmice donijeti uredbu o postupcima Moskve u odgovoru na ograničenje cijena.

Novak je izjavio da će se uredbom zabraniti prodaja nafte i naftnih derivata zemljama koje prihvate ograničenje cijena i kompanijama koje traže njegovo poštivanje.

Također, rekao je kako se očekuje da će ruska proizvodnja nafte porasti s 524 miliona tona u ovoj godini na 535 miliona tona (10,7 miliona barela dnevno) u 2023. godini, dok će proizvodnja prirodnog plina pasti za petinu, na 671 milijardu kubnih metara.

Sankcije pogodile prodaju nafte

Sankcije su pogodile prodaju ruske nafte, koja je zaslužna za veliki dio prihoda u ruskom državnom budžetu. Izvoz ruske sirove nafte marke Urals iz luka na Baltičkom moru mogao bi pasti i do 20 posto u decembru.

Ovog se mjeseca sirova nafta Urals prodavala uz veće popuste, a dominantni kupac Indija kupovala je po znatno nižoj cijeni od 60 dolara po barelu.

Novak je vjeruje da će se uskoro stabilizirati ti popusti, a naveo je i da se Rusija veći dio ove godine pripremala za sankcije i ograničenja cijena.

Također je pohvalio rad grupe vodećih svjetskih proizvođača nafte OPEC+, koja uključuje Rusiju, rekavši da će se cijena nafte iduće godine vjerovatno zadržati u sadašnjem rasponu od 70 do 100 dolara po barelu, osim ako ne dođe do nepredviđenih događaja.

Izvor: Agencije