Banke pooštravaju uslove kreditiranja

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prije svega zbog posljedica rata u Ukrajini.

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti (EPA)

Evropska investiciona banka očekuje da će u narednih šest mjeseci otpornost kreditnog poslovanja biti na probi, uz oštrije uslove kreditiranja i potencijalni rast problematičnih kredita.

Prema najnovijem Istraživanju bankarskog kreditiranja sa fokusom na centralnu, istočnu i jugoistočnu Evropu (CESEE) Evropske investicione banke povećane potrebe preduzeća za likvidnošću i veća tražnja stanovništva za stambenim kreditima doveli su do rasta kreditnih zahtjeva u ovoj regiji.

Banke očekuju da će ukupna tražnja za kreditima tokom narednih šest mjeseci rasti, iako umjerenijim tempom, pri čemu će glavni pokretač biti potrebe preduzeća za obrtnim kapitalom radi održavanja likvidnosti, prenosi Tanjug.

Hipotekarni krediti

Očekuje se pad segmenata fiksnih investicija i stanovništva, uključujući potrošačke i stambene kredite.

Banke očekuju da će se uslovi kreditiranja u narednih šest mjeseci znatno pogoršati.

Kreditni standardi su pooštreni, naročito na tržištu hipotekarnih kredita, prevashodno zbog posljedica rata u Ukrajini, opšteg usporavanja privrede, veće inflacije i kamatnih stopa.

Stoga će se snažna tražnja za kreditima suočiti sa oštrijim uslovima na strani ponude.

S druge strane, kreditni kvalitet je u proteklih šest mjeseci znatno unaprijeđen. Međutim, imajući u vidu nepovoljne ekonomske projekcije, banke u narednih šest mjeseci ponovo očekuju rast problematičnih kredita.

Debora Revoltella, glavni ekonomista EIB-a, izjavila je da uprkos nepovoljnim ekonomskim očekivanjima, banke u centralnoj, istočnoj i jugoistočnoj Evropi ponovo izvještavaju o solidnom pristupu finansiranju zahvaljujući stalnim poboljšanjima u finansiranju depozitima stanovništva i privrede.

Regija ima potencijal

Dugoročne strategije prekograničnih bankarskih grupa ukazuju na njihove pozitivne namjere u pogledu poslovanja u regiji.

Više od polovine namjerava da zadrži sadašnji obim poslovanja, dok gotovo trećina planira da se selektivno širi.

Međutim, deset posto bankarskih grupa (u poređenju sa nula u prethodnom talasu istraživanja) signalizira namjeru da selektivno smanji obim poslovanja u regiji.

Bez obzira na neizvjesnosti i rastuće rizike, većina međunarodnih bankarskih grupa i dalje je uvjerena u potencijal regije.

Potpredsjednica EIB-a Liljana Pavlova dodala je da su istraživanja poput ovih koja prate kretanja u bankarskom sektoru ključna za razumijevanje budućih privrednih kretanja i finansijskih uslova u Evropi.

“Ovaj pregled ekonomskog okruženja regije CESEE omogućit će nam da osiguramo neophodna finansijska sredstva kako bismo na odgovarajući način odgovorili na potrebe stanovništva i preduzeća”, kazala je Pavlova.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada