Ford ulaže u proizvodnju električnih vozila u Britaniji

Američki automobilski div najavio je će uložiti još 174 miliona eura kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

Ford će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila (Reuters)

Američki automobilski div Ford Motor najavio je da će uložiti još 149 miliona funti (174 miliona eura) kako bi povećao proizvodnju pogonskih jedinica za električna vozila u tvornici motora u sjevernoj Engleskoj.

Ford će u tvornicu u Halewoodu, na sjeveru Engleske, uložiti 125 miliona funti (146 miliona eura) i još 24 miliona funti (28 miliona eura) u razvoj i testiranje novih dijelova koji bi se u tvornici trebali proizvoditi, prenosi Hina.

Kompanija će najavljenim iznosom podići vrijednost ulaganja u prelaz britanske tvornice na proizvodnju dijelova za električna vozila na 380 miliona funti (444 miliona eura).

Od 2030. u Evropi samo električna vozila

Proizvodni kapacitet tvornice u Halewoodu povećat će se sa 250.000 na 420.000 jedinica godišnje, počevši od 2024. godine, objavila je američka kompanija, dodavši da će ulaganje zaštititi više od 500 radnih mjesta.

Do 2026. godine pogon bi dijelovima trebao opskrbljivati 70 posto od ukupno 600.000 električnih vozila koliko ih kompanija planira godišnje plasirati na evropsko tržište.

Ford će od 2030. godine u Evropi prodavati samo električna vozila, pet godina prije nego što u Evropskoj uniji na snagu stupiti zabrana prodaje novih putničkih automobila na fosilna goriva.

Do 2024. godine Ford će na evropsko tržište izbaciti devet električnih modela, a tvornica u Halewoodu proizvodit će pogonske jedinice za pet velikih modela koji će se proizvoditi u Rumuniji i Turskoj, rekao je izvršni direktor britanskog ogranka Tim Slater.

Izvor: Agencije