MMF odobrio paket podrške Egiptu od tri milijarde dolara

Očekuje da će sporazum s Međunarodnim monetarnim fondom privući dodatnih 14 milijardi dolara investicija teško pogođenoj ekonomiji Egipta.

Egipatska ekonomija je teško pogođena pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini (Reuters/Ilustracija)

Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrio je sporazum kojim će se osigurati tri milijarde dolara podrške Egiptu u periodu od skoro četiri godine, pri čemu se očekuje da će sporazum privući dodatnih 14 milijardi dolara investicija.

Saopćenje Izvršnog odbora MMF-a objavljeno je nakon što je u oktobru postignut preliminarni dogovor između Egipta i Fonda, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Inicijalni dogovor je uslijedio nekoliko sati nakon što je egipatska Centralna banka uvela niz reformi, uključujući povećanje ključnih kamatnih stopa za otprilike dva posto.

Veliki pad egipatske funte

Egipatska ekonomija je teško pogođena pandemijom korona virusa i ratom u Ukrajini, događajima koji su ugrozili globalna tržišta i povećali cijene nafte i hrane širom svijeta.

Egipatska funta je od marta izgubila 36 posto vrijednosti u odnosu na dolar.

Egipat je najveći svjetski uvoznik pšenice, koja većinom dolazi iz Rusije i Ukrajine.

Očekuje se da će sporazum pokriti period od 46 mjeseci i da će egipatskoj vladi omogućiti trenutni pristup 347 miliona dolara, što će pomoći naciji da ojača svoj platni bilans i budžet, naveo je MMF.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada