Otvoren prvi njemački LNG terminal

Kancelar Olaf Scholz je rekao kako će terminal sjevernoj luci Wilhelmshave smanjiti njemačku ovisnost o ruskom plinu.

Berlin gradi LNG terminale još u sjevernim lukama Brunsbuttel, Stade i Lubmin (EPA)

U sjevernonjemačkoj luci Wilhelmshaven u subotu je otvoren prvi njemački terminal za ukapljeni tečni plin (LNG), za koji je kancelar Olaf Scholz rekao da će smanjiti njemačku ovisnost o ruskom plinu.

“Ovim  i ostalim LNG terminalima koji su u gradnji Njemačka će postati neovisna od ruskog plina iz plinovoda“, rekao je on prilikom otvaranja LNG terminala.

Njemački kancelar je pohvalio brzu izgradnju terminala za ukapljeni plin, koji bi trebali zamijeniti isporuke zemnog plina iz Rusije.

“Još do prije koji mjesec je bilo nezamislivo da ćemo do kraja godine direktno uvoziti ukapljeni plin. To je najavljena brzina kojom želimo izgraditi potrebnu infrastrukturu“, kazao je Scholz, prenosi Hina.

Rekao je da će se, kada budu izgrađena ostala tri terminala, u Lubminu, Brunsbuettelu i Stadeu, moći govoriti o energetskoj neovisnosti Njemačke.

Protesti ekoloških udruženja

Otvaranju terminala u Wilhelmshavenu su prisustvovali ministri energetike i privrede te finansija, Robert Habeck i Christian Lindner.

“Danas smo korak bliže energetskoj neovisnosti“, rekao je Habeck, ministar privrede i vicekancelar.

Predstavnici njemačke industrije su pozdravili otvaranje prvog njemačkog LNG terminala, ali su ukazali na potrebu gradnje novih.

Ekološka udruženja su protestirala protiv otvaranja LNG terminala.

“Nalazimo se usred klimatske krize i, umjesto da ubrzano radimo na izlasku iz ovisnosti o plinu, nafti i uglju, mi trenutno doživljavamo masovni povratak fosilnih izvora energije“, rekao je predsjednik ekološkog udruženja Bund Charly Dietz.

Berlin gradi LNG terminale još u sjevernim njemačkim lukama Brunsbuttel, Stade i Lubmin.

Izvor: Agencije