Evropska komisija odobrila Njemačkoj preuzimanje Unipera

Berlin je dobio zeleno svjetlo od Brisela za preuzimanje uvoznika plina koji je zapao u finansijske probleme nakon što je Rusija obustavila Njemačkoj opskrbu plinom.

Uniper je dnevno gubio do 200 miliona eura jer je bio primoran skuplje nabavljati plin (EPA)

Njemačka vlada dobila je od Brisela zeleno svjetlo za preuzimanje posrnulog uvoznika plina Uniper.

Evropska komisija “zaključila je da predložena akvizicija ne bi izazvala zabrinutost za tržišno takmičenje”, saopćeno je iz EK-a, prenosi Hina, pozivjući se na dpa.

Njemački uvoznik plina zapao je u finansijske probleme nakon što je Rusija obustavila Njemačkoj opskrbu plinom, pa je bio primoran kupovati plin iz drugih izvora po mnogo višim cijenama.

U septembru je njemački ministar ekonomije Robert Habeck najavio planove vlade da postane većinski dioničar Unipera, koji je do sada bio u vlasništvu finske kompanije Fortum, kako bi posrnulog uvoznika plina spasili od insolventnosti i spriječili da ugrozi cjelokupnu opskrbu Njemačke plinom.

Procjenjuje se da će ovaj potez vladu u Berlinu stajati više od 30 milijardi eura.

Najveći uvoznik ruskog plina

Očekuje se da će početkom iduće sedmice preuzimanje odobriti sadašnji dioničari Unipera.

Energetski div bio je najveći njemački uvoznik ruskog plina, a plinom opskrbljuje više od 100 njemačkih općina i nekoliko velikih kompanija, pa je zabrinutost rasla da bi njegov kolaps mogao ugroziti ekonomsku održivost njegovih klijenata.

Uniper je izvijestio da dnevno gubi do 200 miliona eura jer je primoran skuplje nabavljati plin.

Berlin će kupiti sve dionice Fortuma, čime će njemačka država postati vlasnik 98,5 posto dionica Unipera.

Njemačka, također, namjerava povećati kapital Unipera novčanom injekcijom od osam milijardi eura, a planira namaknuti još 25 milijardi eura izdavanjem dodatnih dionica nakon preuzimanja.

Evropska komisija još može naknadno objaviti uvjete za državnu podršku.

Izvor: Agencije