Hrvatska kompanija kupila posrnuli Vitezit

Kompanija koja je potvrdila spremnost kupiti Vitezit za 5,5 miliona eura, već je, kako se doznaje, uplatila polog od 10 posto, dok bi ostatak trebala uplatiti u sljedećih 15 dana.

Poslovni kompleks Vitezit izgrađen je 1950. u sklopu vojne namjenske industrije bivše Jugoslavije (Pixsell)

Posrnulu tvornicu eksploziva Vitezit iz Viteza, po cijeni od 5,5 miliona eura kupila je kompanija iz Hrvatske, objavili su iz te firme, dok lokalni mediji navode kako se radi o WDG prometu iz Zagreba čiji je vlasnik Matias Zubak.

Stečajna upraviteljica Vitezita Bahrina Huseinbegović, izjavila je kako je jedna kompanija iz Hrvatske kupila imovinu Vitezita na javnoj prodaji koja je održana u sudu u Travniku. Odbila je pri tome otkriti o kojoj se kompaniji radi, prenosi Hina.

Ranije je bio objavljen međunarodni konkurs za prodaju tvornice na kojemu je najbolja ponuda bila ona koju je dostavila hrvatska kompanija.

Sin trgovca oružjem

Prema navodima lokalnih medija, na koje se poziva Hina, vlasnik kompanije WDG promet Matias Zubak je sin trgovca oružjem Zvonka Zubaka. Kompanija Zubaka starijeg je prošle godine također proglašena pobjednikom konkursa za kupovinu Vitezita, no na kraju nije uplatila predviđeni novac.

Kompanija koja je sada potvrdila spremnost kupiti Vitezit, već je, kako se doznaje, uplatila polog od 10 posto, dok bi ostatak trebala uplatiti u sljedećih 15 dana.

Poslovni kompleks Vitezit izgrađen je 1950. u sklopu vojne namjenske industrije bivše Jugoslavije. U toj su se kompaniji proizvodile razne vrste eksploziva – nitroglicerin, plastični eksploziv. Unutar kompleksa, hrvatska kompanija treba postati i vlasnica ispitnog poligona, strojeva i pogona, skladišta te drugih prostorija posrnulog Vitezita.

Izvor: Agencije