SAD: Stopa inflacije u novembru usporila na 7,1 posto

To je najslabiji rast inflacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji još od decembra 2021. godine, a djelomično je rezultat visoke prošlogodišnje baze.

Godišnja stopa inflacije vrhunac je imala u junu, kada je iznosila 9,1 posto (EPA)

Potrošačke cijene u SAD-u u novembru su bile 7,1 posto više u odnosu na isti mjesec prošle godine, čime je godišnja stopa inflacije usporila nakon što je u oktobru dosegnula 7,7 posto, pokazao je izvještaj američkog Ministarstva rada.

To je najslabiji rast inflacije u najvećoj svjetskoj ekonomiji još od decembra 2021. godine, a djelomično je rezultat visoke prošlogodišnje baze, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Godišnja stopa inflacije vrhunac je imala u junu, kada je iznosila 9,1 posto, što je bio njen najveći skok od novembra 1981. godine.

Na mjesečnom nivou indeks potrošačkih cijena u novembru je porastao 0,1 posto, nakon rasta od 0,4 posto u oktobru, pokazuje izvještaj Ministarstva rada, odražavajući, između ostalog, utjecaj pada cijena benzina i rabljenih automobila.

Tempo povećanja kamata

Takozvana temeljna stopa inflacije u novembru je na godišnjem nivou usporila na šest posto, sa 6,3 posto u oktobru, objavilo je Ministarstvo rada.

Izvještaj je objavljen pred početak dvodnevne sjednice američke centralne banke, posljednje u ovoj godini, na kojoj se očekuje da će Fed ključne kamatne stope podići za daljnjih 0,50 postotnih bodova i time usporiti oštar tempo podizanja ključnih kamatnih stopa nakon četiri uzastopna povećanja za po 0,75 postotnih bodova.

Predsjednik Feda Jerome Powell rekao je prošlog mjeseca da bi centralna banka mogla ublažiti tempo povećanja kamata “već u decembru”.

Fed je ove godine već podigao referentnu kamatnu stopu za 3,75 postotnih bodova, na raspon od 3,75 do 4,0 posto, kako bi suzbio inflaciju.

Izvor: Agencije