MMF: Globalni dug iznad nivoa prije pandemije

Ukupni javni i privatni dug smanjen je u 2021. godini na ekvivalent od 247 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda, saopćio je Međunarodni monetarni fond.

Globalni dug je nastavio rasti u dolarima, iako mnogo sporijim tempom (EPA)

Globalni dug ostao je iznad nivoa prije pandemije korona virusa u 2021. godini, uprkos tome što je zabilježio najveći pad u posljednjih 70 godina, navedeno je u saopćenju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Ukupni javni i privatni dug smanjen je u 2021. godini na ekvivalent od 247 posto globalnog bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je pad od 10 procentnih poena u odnosu na najviši nivo iz 2020. godine, saopćio je MMF, prenosi Anadolija.

Međutim, globalni dug je nastavio rasti u dolarima, iako mnogo sporijim tempom, dostigavši rekordno visok nivo u 2021. godini.

Smanjenje privatnog duga

“Privatni dug, koji uključuje nefinansijske obaveze preduzeća i stanovništva, doveo je do ukupnog smanjenja, smanjivši se za šest procentnih poena, na 153 posto BDP-a”, navodi se u saopćenju.

MMF je naveo da su velike promjene u omjerima duga uzrokovane ekonomskim oporavkom od pandemije korona virusa i sljedećim naglim porastom nivoa inflacije.

Globalni dug je, međutim, ostao skoro 19 posto iznad globalnog BDP-a, u poređenju s nivoima prije pandemije na kraju 2021. godine, prema MMF-u.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada