Cijene nafte na najnižem nivou u ovoj godini

Cijena barela na londonskom tržištu pala je prošle sedmice 11,1 posto, na 76,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 posto, na 71,02 dolara.

Na samom početku prošle sedmice cijene su nafte porasle jer je na snagu stupio embargo Europske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima (Reuters)

Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošle sedmice pale više od 11 posto, zaronivši na najniže nivoe u ovoj godini, jer se trgovci plaše recesije, a time i slabljenja potražnje za ‘crnim zlatom’, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Cijena barela na londonskom tržištu potonula je prošle sedmice 11,1 posto, na 76,10 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 11,2 posto, na 71,02 dolara.

Slabi ekonomski pokazatelji

Na samom početku prošle sedmice cijene su nafte porasle jer je na snagu stupio embargo Europske unije na rusku naftu koja se doprema brodovima. Uz to, Unija je, zajedno sa članicama G7, odredila limit za cijenu ruske nafte, 60 dolara, kako bi smanjila ruske prihode od prodaje nafte.

Organizacija država izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, potvrdili su, pak, na redovnoj sjednici odluku o smanjenju proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

Sve je to podržalo cijene ‘crnog zlata’. No, od polovine sedmice cijene nafte našle su se pod pritiskom nakon slabih ekonomskih pokazatelja iz SAD-a, Kine i Europe.

Osim toga, trgovci se plaše da će američka ekonomija, najveći svjetski potrošač nafte, uroniti u recesiju, na što su upozorili čelnici nekoliko najvećih banaka i mnogi analitičari. Po njima, pitanje je samo hoće li recesija biti plitka ili dublja.

Posljedica je to visoke inflacije zbog čega američka centralna banka od početka godine agresivno povećava ključne kamatne stope.

Ruska invazija na Ukrajinu

Posljednja sjednica Feda u ovoj godini održava se ove sedmice, a nakon serije povećanja kamata za 0,75 postotnih bodova, na tržištu se procjenjuje da će čelnici centralne banke podignuti kamate za 0,50 postotnih bodova.

Ove će sedmice sjednice održati i britanska te europska centralna banka. Od obje se očekuje daljnje povećanje kamata za 0,50 postotnih bodova, što bi trebalo oslabiti inflaciju. No, viši troškovi zaduživanja usporit će ekonomsku aktivnost, što će značiti i slabiju potražnju za naftom.

Zbog ruskog napada na Ukrajinu, cijene su nafte u martu snažno porasle i u jednom razdoblju dosegnule i 140 dolara po barelu, najviše nivoe od 2008. godine. No, kako su zbog visoke inflacije centralne banke u svijetu počele agresivno povećavati kamatne stope, cijene su nafte postepeno padale prema nivoima od prije ruske invazije.

Posljednjih se dana, pak, cijene nafte kreću oko najnižih nivoa u ovoj godini.

Izvor: Agencije