Francuski naftni div najavljuje otpis udjela u ruskom Novateku

Postaje ‘složenije’ primati dividende po udjelima u Rusiji, saopćila je francuska kompanija.

Kompanija TotalEnergies nije navela zašto su se baš sada odlučili na otpis udjela u Novateku (EPA)

Francuski naftni div TotalEnergies će otpisati vlasnički udio u ruskom proizvođaču plina Novateku vrijedan 3,7 milijardi dolara i povući svoja dva predstavnika iz njegovog odbora.

TotalEnergies zadržao je nekoliko vlasničkih udjela u projektima u Rusiji unatoč ruskoj invaziji na Ukrajinu i zapadnim sankcijama Moskvi.

Francuska kompanija drži 19,4 posto udjela u proizvođaču plina Novatek i manjinske udjele u projektima vađenja ukapljenog prirodnog plina (LNG) Yamal LNG i Arctic LNG.

U saopćenju objavljenom u petak, kompanija objašnjava da njena dva direktora u upravi Novateka zbog sankcija EU-a Rusiji moraju biti suzdržana na glasanju na sastancima upravnog odbora, posebno o finansijskim pitanjima, pa ne mogu obavljati svoju dužnost.

“U takvim okolnostima upravni odbor TotalEnergiesa donio je odluku o povlačenju predstavnika kompanije iz odbora Novateka koja stupa na snagu odmah”, navodi se u saopćenju.

Iznenadno povlačenje

Dodaju i da će u četvrtom kvartalu otpisati 19,4-postotni udio u Novateku, vrijedan oko 3,7 milijardi dolara, čime će ukupna vrijednost njihove otpisane imovine u Rusiji u ovoj godini dosegnuti 14,4 milijarde dolara.

Već u septembru su rekli da postaje “složenije” primati dividende po udjelima u Rusiji, podsjeća Reuters, a prenosi Hina.

U najnovijem saopćenju nisu, međutim, naveli zašto su se baš sada odlučili na otpis udjela u Novateku.

Glasnogovornici kompanije nisu odgovorili na Reutersove upite da komentiraju tajming najnovijih odluka.

U saopćenju TotalEnergies objašnjava da ne može prodati udio u Novateku “s obzirom na dominantne međusobne sporazuma dioničara”, dodavši da mu je “zabranjeno prodavati imovinu jednom od dioničara koji je pod sankcijama”.

Izvor: Agencije