Predsjednik FED-a najavio ublažavanje agresivnog podizanja kamata

Powell je ipak upozorio da će monetarna politika vjerovatno ostati restriktivna neko vrijeme dok se ne pojave pravi znaci napretka u borbi protiv visoke inflacije.

Uprkos nekim obećavajućim kretanjima, pred nama je dug put za ponovno uspostavljaje cjenovne stabilnost, kaže Powell (EPA)

Federalne rezerve (FED) bi mogle ublažiti tempo agresivnog povećanja kamatnih stopa već u decembru, izjavio je predsjednik FED-a Jerome Powell.

“Vrijeme za ublažavanje tempa povećanja stope moglo bi da nastupi odmah nakon sastanka u decembru”, rekao je Powell u svom posljednjem javnom nastupu uoči sjednice FED-a 13. i 14. decembra na kojoj će se odlučivati o referetnoj kamati.

Powell je ipak upozorio da će monetarna politika vjerovatno ostati restriktivna neko vrijeme dok se ne pojave pravi znaci napretka u borbi protiv visoke inflacije, prenosi Tanjug, pozivajući se na CNBC.

“Uprkos nekim obećavajućim kretanjima, pred nama je dug put za ponovno uspostavljaje cjenovne stabilnosti”, rekao je on, napominjući da FED još uvijek “ne vidi uvjerljiv napredak” u obuzdavanju inflacije koja pritiska ekonomiju.

Šef američke centralne banke je primjetio da je za političke poteze kao što su povećanje kamatnih stopa i smanjenje FED-ovih obveznica generalno potrebno vrijeme da prožmu sistem.

Pozitivne reakcije

Akteri na Wall Streetu pozitivno su reagovali na Powellove poruke.

Industrijski indeks Dow Jones  zaključio je trgovanje s dobitkom od 737 poena, ili 2,18 posto, prekinuvši trodnevni pad. Tehnološke akcije su prošle još bolje, što potvrđuje podatak da je Nasdaq Composite indeks porastao za 4,41 procenat.

Tržišta su već ranije davala oko 65 posto šansi da će FED u decembru smanjiti povećanje ključne kamate na pola procentnog poena, nakon četiri uzastopna povećanja od 0,75 poena, prema podacima CME grupe.

To su bila najagresivnija podizanja FED-ove stope još od ranih 1980-ih.

Nakon Powelleovog govora, vjerovatnoća za povećanje referentne stope za pola poena porasla je na 77 posto. Ono što ostaje da se vidi je kuda će FED krenuti dalje, navodi CNBC.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada