Evropa jedinstvena protiv američkog zakona za smanjenje inflacije

Postoji politički konsenzus među 27 ministara finansija članica Evropske unije da Zakon o smanjenju inflacije američkog predsjednika Josepha Bidena ugrožava evropsku industriju.

Direktor Evropskog centra za međunarodnu ekonomsku politiku kaže kako je 'očigledno da EU ima legitimnu zabrinutost zbog Zakona za smanjenje inflacije i direktne i indirektne diskriminacije u njemu' (Getty Images)

Države članice Evropske unije odlučno su protiv Zakona o smanjenju inflacije američkog predsjednika Joe Bidena zbog straha da će on nanijeti štetu evropskim kompanijama i ekonomijama.

Ministri finansija 27-člane EU raspravljali su o sveobuhvatnom američkom zakonu, kojeg su zakonodavci u SAD-u odobrili u augustu i koji uključuje rekordnih 369 milijardi dolara potrošnje na klimatske i energetske politike. Otpor evropskih zvaničnika uslijedio je nakon što je Evropska komisija saopćila da postoji “ozbiljna zabrinutost” u vezi sa dizajnom finansijskih podsticaja u američkom paketu mjera, prenosi Tanjug pisanje CNBC-a.

“Svaki ministar (u EU) saglasan je da ovo jeste stvar za zabrinutost na evropskom nivou i da treba razmotriti šta bi bio najbolji odgovor”, rekao je za američku televiziju zvaničnik EU-a koji je pratio diskusiju evropskih ministara, ali je želio ostati anoniman zbog osjetljive prirode problema.

On je dodao da “postoji politički konsenzus (između 27 ministara) da američki plan ugrožava evropsku industriju”.

Brisel je naveo najmanje devet tačaka u američkom Zakonu za smanjenje inflacije koje su moguće u suprotnosti sa pravilima međunarodne trgovine. Jedan od najvećih kamena spoticanja za Evropljane su američke poreske olakšice za električne automobile proizvedene u Sjevernoj Americi. To bi moglo da stvori problem evropskim proizvođačima automobila koji se fokusiraju na električna vozila, kao što je Volkswagen.

‘Poziv za buđenje’

“Ono što mi na kraju tražimo jeste da EU, kao bliski saveznik SAD-a, ima status sličan onom koji imaju Meksiko i Kanada”, rekao je evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Sličnu zabrinutost su izrazili i južnokorejski zvaničnici, s obzirom na to da bi set američkih mjera mogao ograničiti poslovanje Hyundaija i drugih kompanija u Americi.

Drugi zvaničnik EU-a, koji je također pratio diskusiju ministara u Briselu, rekao je da je francuski ministar finansija Bruno Le Maire poručio kolegama da ne traži oštru negativnu odluku protiv američkih prijatelja, već da želi da ovo bude “poziv za buđenje” evropskim kolegama koji treba da zaštite interese domaćih kompanija.

“Moramo da budemo veoma jasni, vrlo jedinstveni i vrlo odlučni od samog početka u objašnjavanju američkim partnerima da ono što je na kocki sa Zakonom o smanjenju inflacije jeste očuvanja jednakih tržišnih uslova između Sjedinjenih Američkih Država i Evrope”, rekao je Le Maire ranije za CNBC.

On je dodao da su “ravnopravni uvjeti srž trgovinskih odnosa između dva kontinenta i ne želimo da vidimo bilo kakvu odluku koja bi mogla da poremeti jednake uvjete”, naglasio je on.

‘Kupujmo evropsko’

Francuski zvaničnici se dugo zalažu za stratešku nezavisnost – za to da EU treba da bude nezavisnija od Kine i SAD-a, naprimjer, pružanjem podrške vlastitoj industriji.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je prošlog mjeseca izjavio da bi EU trebala razmotriti zakon “Kupujmo evropsko“ kako bi zaštitila domaće proizvođače automobila.

“Potreban nam je zakon ‘Kupujmo evropsko’, kao što [svoj zakon] imaju Amerikanci, moramo da rezervišemo subvencije za naše evropske proizvođače”, rekao je Macron u intervjuu za televiziju France 2, dodajući: “Imate Kinu koja štiti svoju industriju, SAD koja štiti svoju industriju i Evropu koja je otvorena kuća.”

Radna grupa evropskih i američkih zvaničnika, koja je prvi sastanak na ovu temu održala prošle sedmice, sada će se sastajati svake sedmice kako bi razgovarala o tome kako da riješi zabrinutost Evrope u vezi s američkim Zakonom za smanjenje inflacije.

Fredrik Erixon, direktor Evropskog centra za međunarodnu ekonomsku politiku, rekao je za CNBC da je “očigledno da EU ima legitimnu zabrinutost zbog Zakona za smanjenje inflacije i direktne i indirektne diskriminacije u njemu”.

Izvor: Agencije