Kina od Airbusa kupuje 140 putničkih aviona

U saopćenju kompanije China Aviation Equipment Supply Company navedeno je da je s Airbusom postignut dogovor o kupovini 132 putnička aviona A320 i osam aviona A350.

Kineska "tri velika" državna prijevoznika AirChina, China Southern i China Eastern obavezala su se kupiti ukupno 292 aviona od Airbusa u julu ove godine (Reuters)

Kina će kupiti 140 putničkih aviona od evropskog proizvođača aviona Airbus u vrijednosti od 17 milijardi dolara, javlja Anadolija.

U saopćenju kompanije China Aviation Equipment Supply Company navedeno je da je s Airbusom postignut dogovor o kupovini 132 putnička aviona A320 i osam aviona A350.

Navedeno je da će ukupni trošak sporazuma potpisanog tokom današnje posjete njemačkog kancelara Olafa Scholza Pekingu biti 17 milijardi dolara.

Kineska “tri velika” državna prijevoznika AirChina, China Southern i China Eastern obavezala su se kupiti ukupno 292 aviona od Airbusa u julu ove godine.

Zabrinutost u Njemačkoj

Objava je izazvala zabrinutost u Njemačkoj da će Berlin dati prioritet ekonomskim vezama s Pekingom u odnosu na sigurnost i strateška pitanja.

Kina je najveći njemački trgovinski partner i Scholz je odlučio povesti veliku poslovnu delegaciju sa sobom.

Suočen sa rastućim kritikama, njemački zvaničnik je rekao uoči posjete da neće biti potpisani nikakvi dogovori tokom nje.

Scholz je rekao novinarima u Pekingu kasno u petak da je tokom svog putovanja vodio kampanju za jednake uslove za evropske i kineske kompanije, ali nije spomenuo dogovor sa Airbusom.

Sastanak njemačkog kancelara sa Xijem označio je kraj trogodišnjeg perioda u kojem Xi nije razgovarao licem u lice ni sa jednim liderom G7 nacija.

Izvor: Agencije