Njemačke kompanije pod pritiskom energetske krize

Gotovo 82 posto anketiranih kompanija, prema rezultatima istraživanja, cijene energije i sirovina vide kao rizik za svoje poslovanje.

Više od pola njemačkih kompanija smatra da će se njihovo poslovanje pogoršati u narednih 12 mjeseci (Reuters)

Industrijska i privredna komora Njemačke (DIHK) objavila je da gotovo 82 posto njemačkih kompanija “cijene energije i sirovina” vidi kao rizik za svoje poslovanje.

DIHK je objavio najnovije rezultate istraživanja o poslovnom okruženju u Njemačkoj u kojem je učestvovalo gotovo 24.000 kompanija, prenosi Anadolija.

Gotovo 82 posto anketiranih kompanija, prema rezultatima istraživanja, cijene energije i sirovina vide kao rizik za svoje poslovanje.

Kako se navodi u izvještaju DIHK-a, ova stopa je najviša od 1985. godine, kada se počela voditi zvanična evidencija.

Također, 52 posto njemačkih kompanija smatra da će se njihovo poslovanje pogoršati u narednih 12 mjeseci. Stopa onih koji očekuju poboljšanje poslovanja ostala je na samo osam posto.

Istraživanje je pokazalo da gotovo 20 posto njemačkih kompanija koje posluju u energetski intenzivnim sektorima smanjuju proizvodnju zbog energetske krize.

Očekuje se rast BDP-a od 1,4 posto ove godine

Također, gotovo osam posto kompanija planira preusmjeriti proizvodnju zbog rasta troškova, dok isto razmišlja 17 posto firmi u automobilskom sektoru.

Izvršni direktor DIHK-a Martin Wansleben podsjetio je da je broj njemačkih kompanija koje su bile optimistične tokom pandemije i finansijske krize 2008. godine bio viši od 10 posto.

“Ipak, kompanije su zabrinute da najgore tek dolazi. Kompanije, posebno u industriji, suočavaju se s visokim cijenama energije. One su posebno pogođene visokim rastom cijena energije i nesigurnošću u snabdijevanju energijom”, kazao je Wansleben.

Njemačka vlada očekuje rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 1,4 posto ove godine i pad od 0,4 posto sljedeće godine.

BDP je makroekonomski indikator koji pokazuje vrijednost finalnih dobara i usluga proizvedenih u zemlji tokom godine, izraženo u novčanim jedinicama.

Izvor: Agencije