Nizozemski regulator: Ograničavanje cijena moglo bi izazvati nestašicu plina

EK je ranije saopćio da će razmotriti određivanje ‘dinamične’ gornje granice cijena plina u terminskim ugovorima na TTF-u, nakon što je grupa od 15 zemalja, predložila da se cijena u EU ograniči.

Njemačka i Nizozemska, dvije relativno bogate zemlje, s velikom industrijom koja uvelike ovisi o plinu, protive se ograničenju cijena (Reuters)

Pokušaji ograničavanja cijena plina u terminskim ugovorima mogli bi imati negativne posljedice, uključujući i fizičku nestašicu plina, upozorio je nizozemski regulator, nadležan za glavno evropsko tržište TTF.

I nakon ruskog napada na Ukrajinu cijene plina u Evropi određuje ponuda i potražnja i nije bilo znakova manipulacije ni pretjeranih špekulacija, unatoč njihovom oštrom rastu, zaključila je u godišnjem izvještaju Uprava za finansijska tržišta AFM, prenosi Hina.

Nizozemski regulator kritizira “evropsku tendenciju prema ograničavanju cijena ili vrlo strogim propisima o oscilacijama”, rekao je član uprave Hanzo van Beuzekom.

“Tržište funkcionira adekvatno, a s intervencijama nikad ne znate, posljedice mogu biti gore nego što očekujete”, kazao je Beuzekom.

Visoke cijene plina teške su za poduzeća i potrošače, ali su istodobno potaknule ulaganja u novu evropsku infrastrukturu za ukapljeni plin i dovele do toga da se umjesto u Aziju stiže u Evropu, naglasio je.

Određivanje granice

Evropska komisija rekla je u oktobru da će razmotriti određivanje “dinamične” gornje granice cijena plina u terminskim ugovorima na TTF-u, nakon što je grupa od 15 zemalja, uključujući Italiju, Belgiju, Poljsku, predložila da cijena u EU ograniči.

Budući da se te cijene koriste kao referentna vrijednost u ugovorima o kupoprodaji ukapljenog plina, nadaju se da bi ograničenje cijena na TTF-u značilo niže cijene evropskog uvoza.

Njemačka i Nizozemska, dvije relativno bogate zemlje, s velikom industrijom koja uvelike ovisi o plinu, protive se ograničenju.

AFM je u godišnjem izvještaju upozorio i da sudionici na tržištu, prema svemu sudeći, ne žele ni alternativnu evropsku referentnu vrijednost, još jedan prijedlog Komisije, smatrajući da “neće značajno promijeniti temelje pretjeranih cijena energije … u EU”.

Nizozemski regulator dodao je i da uvjetno podržava prijedlog Komisije o “prekidačima” koji bi trebali ograničiti velike fluktuacije cijena unutar jednog dana i jamčiti normalnu trgovinu. Međutim, tvrde, to neće sniziti cijene.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada