Cijene nafte pale ispod 95 dolara

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,39 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 94,77 dolara.

Veći pad cijena spriječila su očekivanja tijesne opskrbe u nadolazećim mjesecima (EPA)

Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 95 dolara nakon podizanja kamatnih stopa u SAD-u koje je podržalo dolar i ponovo raspirilo strah od globalne recesije i slabije potražnje za gorivom.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila niža za 1,39 dolara nego u vrijeme jučerašnjeg zatvaranja trgovine i iznosila je 94,77 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 1,76 dolara nižoj cijeni, od 88,24 dolara.

Tržišta je jučer podržao pad zaliha u SAD-u, koji je zasjenio podizanje kamatnih stopa, ponovo za tri četvrtine postotnog boda, i izjavu guvernera Jeromea Powella da je još prerano za razmatranje pauze u podizanju troškova zaduživanja.

Powell je naznačio da će kamatne stope vjerovatno dostići viši nivo nego što ulagači trenutno očekuju, što je podržalo dolar. Jaki dolar smanjuje potražnju za naftom jer smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Više kamatne stope u SAD-u ponovo su raspirile i strahovanja od globalne recesije.

“Sve izraženija strahovanja od usporavanja rasta neizbježno će utjecati na globalnu potražnju za naftom i mogućnost ponovnog sniženja prognoza u idućim izvještajima uopće se ne čini tako nategnutom”, rekao je analitičar Tamas Varga iz PVM-a.

Veći pad cijena spriječila su očekivanja tijesne opskrbe u nadolazećim mjesecima.

OPEC smanjuje proizvodnju

Početkom decembra na snagu stupa embargo EU-a na rusku naftu zbog invazije Rusije na Ukrajinu, a od februara bit će zabranjen i uvoz naftnih proizvoda.

Proizvodnja Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) pala je pak u oktobru, prvi put od juna, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

OPEC je prošlog mjeseca proizvodio 29,71 miliona barela dnevno, pokazalo je istraživanje, za 20.000 barela dnevno manje nego u septembru. Proizvodnja je bila niža za 1,36 miliona barela nego što je grupa bila odredila.

Od ovog mjeseca OPEC i njegovi saveznici, uključujući Rusiju, planiraju smanjiti proizvodnju za dva miliona barela dnevno u poređenju sa ciljanom razinom.

Odvojeni izvještaj OPEC-a pokazalo je da je barel košarice nafte njegovih članica u srijedu poskupio 31 cent, na 94,74 dolara.

 

Izvor: Al Jazeera