Katar i Njemačka sklopili dugoročni ugovor o isporuci ukapljenog plina

Ugovor o isporuci plina, koja bi trebala započeti 2026. godine, sklopljen je na 15 godina.

Dogovorena je isporuka od dva miliona tona plina godišnje (EPA)

Katar je objavio da će u budućnosti Njemačku opskrbljivati ukapljenim plinom, a dogovorena je isporuka od dva miliona tona plina godišnje.

“Katar želi doprinijeti energetskoj sigurnosti Njemačke”, rekao je direktor državne kompanija Qatar Energy, Saad al Kaabi.

On je na konferenciji za novinare u Dohi rekao da bi isporuka trebala započeti 2026. godine, a ugovor o isporuci je sklopljen na 15 godina, prenosi Hina.

Njemački ministar privrede i energetike Robert Habeck je pozdravio odluku o isporuci.

Tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Njemačkoj

“Petnaest godina je za nas super”, rekao je Habeck, koji je još u martu boravio u Kataru kako bi dogovorio isporuke ukapljenog plina kao zamjenu za izostanak isporuka iz Rusije.

Habeck (Zeleni) je ukazao na to da će zbog planiranog ostvarenja cilja klimatske neutralnosti u Njemačkoj, potrošnja od 2040. biti značajno smanjena.

Kako je objasnio Saad al Kaabi, ukapljeni plin bi iz Katara trebao, preko američkog energetskog koncerna ConocoPhillips, koji se nalazi u vlasništvu Qatar Energy, biti dopreman u LNG luku Brunsbuettel, koja je još u izgradnji.

Dva miliona tona plina je oko tri posto ukupne godišnje potrošnje plina u Njemačkoj. Njemačka je, osim s Katarom, o isporuci ukapljenog plina pregovarala i s kompanijama u Kanadi i SAD-u.

Izvor: Agencije