Azijske berze pale zbog protesta u Kini

Berze su pod pritiskom zbog protesta protiv strogih kineskih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja COVID-a, koji su izbili u nedjelju ujutro u nekoliko kineskih gradova.

Novi val nezadovoljstva u Kini potaknut je požarom u Urumqiju, glavnom gradu regije Xinjiang, a demonstranti smatraju da stradali stanari nisi na vrijeme pobjegli zbog 'lockdowna' (EPA)

Na azijskim su berzama u ponedjeljak cijene dionica oštro pale, dok je dolar ojačao jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog protesta u Kini protiv oštrih restriktivnih mjera za suzbijanje COVID-a 19, izvijestio je Reuters.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu gotovo dva posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale između 0,4 i 2,4 posto, navodi britanska agencija.

Berze su pod pritiskom zbog protesta protiv strogih restriktivnih mjera za suzbijanje širenja COVID-a, koji su izbili u nedjelju ujutro u nekoliko kineskih gradova, uključujući finansijski centar Šangaj, kao i dio glavnog grada Pekinga.

Novi val nezadovoljstva potaknut je požarom, koji je u četvrtak izbio u zgradi u Urumqiju, glavnom gradu regije Xinjiang, a u kojemu je poginulo deset osoba. Bijes javnosti izazvale su sumnje da stanari zgrade nisu mogli na vrijeme pobjeći jer je zgrada djelomično bila u lockdownu.

Zabrinutost investitora

„Tržište ne voli nesigurnost, a jasno je da su protesti u Kini zabrinuli ulagače, pa stoga nisu skloni rizičnijim investicijama. Neki se plaše i novih protesta, s obzirom na oštre restriktivne mjere, što bi moglo dovesti do slabljenja ekonomije”, kaže Robert Subbaraman, glavni ekonomist u kompaniji Nomura.

Negativno na tržišta utječu i vijesti o daljnjem rastu broja zaraženih COVID-19 virusom u Kini, što bi moglo dovesti do novih restriktivnih mjera, a to bi usporilo ionako već vrlo usporen rast drugeg po veličini svjetske ekonomije.

Zbog toga ulagače nije ohrabrila ni odluka kineske centralne banke o smanjenju stope izdvajanja obavezne rezerve banaka za 0,25 postotnih bodova, što bi trebalo potaknuti kreditiranje, a time i rast ekonomije.

Pale su i cijene nafte jer se trgovci plaše da će protesti protiv COVID mjera u Kini izazvati slabljenje potražnje za gorivima u najvećem svjetskom uvozniku nafte.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada