Muškarci i u Hrvatskoj bolje plaćeni od žena

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, muškarci u Hrvatskoj imaju u prosjeku 75 eura viša primanja nego žene.

Primanja su nominalno za 7,5 posto više nego prošle godine, ali realno su niža za 4,4 posto (Reuters - Ilustracija)

Statistički podaci o plaćama zaposlenih u pravnim osobama po spolu pokazuju da je u trećem tromjesečju prosječna neto plaća muškaraca u Hrvatskoj iznosila 7.888 kuna (1.046 eura), dok je prosječna plaća žena bila 565 kuna manja (75 eura) i iznosila je 7.323 kune (971 euro), javlja Hina.

Po podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji podatke o prosječnim plaćama po spolu objavljuje tromjesečno, prosječna je neto plaća svih zaposlenih u pravnim osobama u trećem tromjesečju ove godine iznosila 7.626 kuna (1.011 eura), što je nominalno 7,5 posto više nego u istom razdoblju lani, ali realno niže za 4,4 posto.

U nominalnom izrazu prosječne su neto plaće muškaraca u trećem tromjesečju ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasle za 7,6 posto, a žena za 7,4 posto.

Statistika o prosječnim plaćama po spolu pokazuju da su u tri djelatnosti muškarci imali prosječnu neto plaću višu od 11.000 kuna (1.459 eura), dok prosjek za žene ni u jednoj djelatnosti nije premašivao 10.000 kuna (1.326 eura).

Samo na građevini žene bolje plaćene

Za treće tromjesečje ove godine muškarci imali najvišu prosječnu neto plaću u financijskim i djelatnostima osiguranja, potom u djelatnostima informacija i komunikacija, kao i u djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi. Žene su najvišu prosječnu neto plaću u trećem tromjesečju ove godine imale u djelatnosti informacija i komunikacija.

Najnižu prosječnu neto plaću i muškarci i žene su imali u administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima.

Statistika kao jedinu djelatnost u kojima su prosječne plaće žena bile više od prosjeka muškaraca registrira građevinarstvo u kojem je prosjek za muškarce u trećem tromjesečju bio 6.122 kune (812 eura), a za žene 6.653 kune (882 eura).

No, pritom, kao i kod drugih djelatnosti, treba imati na umu broj i strukturu zaposlenih. Naime, u graditeljstvu većinu poslova na samoj izgradnji obavljaju muškarci, koji čine i većinu zaposlenih u toj djelatnosti.

Izvor: Agencije