U posljednji trenutak postignut dogovor o evropskom budžetu za 2023.

Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme širom Evropske unije.

Njemačka će, prema projekciji MMF-a, imati deficit u budžetu od -8,2 posto (EPA)

Pregovarači Vijeća i Evropskog parlamenta postigli su u posljednjim trenucima zakonskog roka dogovor o budžetu Unije za sljedeću, 2023. godinu.

Rok za postizanje dogovora bio je 14. novembar u ponoć, a pregovarači su neposredno prije toga objavili da imaju dogovor, prenijela je Hina.

Dogovoren je budžet u visini od 186,6 milijardi eura, što je 1,1 posto više u odnosu na ovogodišnji budžet. Za nepredviđene troškove u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira od 2021. do 2027. predviđeno je 400 miliona eura.

Većina od toga povećanja, oko 280 miliona eura, namijenjeno je za jačanje podrške Ukrajini i susjednim državama poput Moldavije. Dobar dio sredstava namijenjen je za poboljšanje saobraćajne infrastrukture kako bi se povećala pokretljivost vojne opreme diljem EU-a.

Pomoć Ukrajini i veća pokretljivost vojne opreme

Komisija je predlagala budžet u visini od 185,59 milijardi eura, dok je prijedlog Vijeća bio 183,95 milijardi eura, a Parlament je tražio 187,29 milijardi eura.

Postignuti dogovor trebaju još potvrditi oba zakonodavca. Za odluku u Vijeću potrebna je kvalificirana većina, a u Parlamentu obična.

Da dogovor nije postignut, Komisija bi morala izići s novim prijedlogom i onda bi ponovno uslijedili pregovori. Budžet za sljedeću godinu mora biti izglasan do kraja tekuće godine.

U slučaju da to izostane, primjenjuje se privremeno finansiranje na način da se svaki mjesec u tekućoj godini može potrošiti jedna dvanaestina prošlogodišnjeg budžeta.

Izvor: Agencije