Njemačka dobila prvi LNG terminal

Do sada je ukapljeni plin u njemački sistem dolazio preko LNG terminala u Francuskoj i Nizozemskoj.

Terminal omogućava pretvaranje ukapljenog zemnog plina u plinovito stanje te time i daljnji transport putem plinovoda (EPA)

U njemačkom gradu Wilhelmshavenu otvoren je prvi terminal za prebacivanje ukapljenog plina (LNG) u Njemačkoj, što je dio strategije njemačke vlade za smanjenje ovisnosti o ruskom plinu.

“Ovo je veliki i važan korak ka više nezavisnosti kad je u pitanju opskrba plinom”, rekao je Olaf Lies, ministar privrede savezne pokrajine Donja Saska, gdje se terminal nalazi.

On je ukazao na veliki uspjeh projekta koji je pokrenut prije samo 194 dana. Terminal omogućava pretvaranje ukapljenog zemnog plina u plinovito stanje te time i daljnji transport putem plinovoda, prenosi Hina.

Do sada je ukapljeni plin u njemački sistem dolazio preko LNG terminala u Francuskoj i Nizozemskoj.

Okretanje ukapljenom plinu

Lies je objasnio kako je odluka da se terminal izgradi u Wilhelmsavenu, na krajnjem sjeverozapadu Njemačke, bila “strateški ispravna odluka”.

“Već postojeća lučka infrastruktura i izvrsni uvjeti su pridonijeli tomu da izgradnja terminala postane uspješna priča”, rekao je socijaldemokratski političar.

Socijaldemokratsko-zeleno-liberalna savezna vlada kancelara Olafa Scholza pokrenula je, nakon ruske invazije na Ukrajinu i problema s dotokom plina iz Rusije, proces smanjenja ovisnosti o ruskom plinu koji dolazi preko nekoliko plinovoda.

Jedna od strategija je okretanje ukapljenom plinu. Sa zemljama poput Katara i Kanade su već postignuti sporazumi o pojačanom uvozu, a osim terminala u Wilhelmshavenu u izgradnji su još dva terminala na sjeveru Njemačke.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada