Mediji: Amazon uoči praznika otpušta više od 10.000 zaposlenika

Amazon je posljednja u nizu velikih tehnoloških američkih kompanija koje su napravile velike rezove i otpustile radnike, piše New York Times.

Otpuštanja će se najviše odraziti na odjel koji je zadužen za uređaje, kao što je glasovni uređaj Alexa (EPA)

Amazon planira otpustiti više od 10.000 zaposlenika, počevši od ove sedmice, što predstavlja najveće rezove u historiji te kompanije, objavio je New York Times, navodeći izvore koje su upoznati sa planovima Amazona.

Otpuštanja će se najviše odraziti na odjel koji je zadužen za uređaje, kao što je glasovni uređaj Alexa, a koji bilježi gubitke od pet milijardi godišnje. Otkazi će vjerovatno pogoditi i maloprodajni odjel te ljudske resurse.

Međutim, otpuštanja bi predstavljala manje od jedan posto Amazonove globalne radne snage i tri posto korporativnih zaposlenika.

Amazon nije odgovorio na upit za komentar koji je poslala agencija Reuters.

Usporen ekonomski rast

Amazon je posljednja u nizu velikih tehnoloških američkih kompanija koje su napravile velike rezove i otpustile radnike. Ono što je neuobičajeno jeste da ova kompanija za online prodaju obično cijeni stabilnost tokom sezone praznika, piše Times, što ukazuje na usporavajuću globalnu ekonomiju.

Proše sedmice, kompanija Meta u čijem je vlasništvu Facebook objavila je da će otpustiti 11.000 radnika, što je 13 posto zaposlenika. Druge kompanije, uključujući Twitter čiji je vlasnik sada Elon Musk, Microsoft i Snap Inc. takođe su najavila otpuštanja.

Zbog rastućih cijena i drugih povećanih troškova kupovina građana je opala. Također, usporen ekonomski rast i rastući troškovi radne snage i transporta natjerali su kompanije koje su zapošljavale usred pandemije, kada je porasla online kupovina, da sada povuku drastične poteze.

Izvor: Agencije