Dolar pao prema košarici valuta, euro ga ‘preskočio’

Pad američke valute četvrtu sedmicu zaredom posljedica je očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata, jer posljednji podaci pokazuju da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Dolarov indeks je prošle sedmice potonuo za 3,9 posto, na 106,42 boda (EPA)

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta prošle sedmice oštro pala, jer se očekuje usporavanje tempa povećanja kamata američke centralne banke (Fed), pa se kurs eura vratio iznad nivoa od jednog dolara.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, potonuo je prošle sedmice 3,9 posto, na 106,42 boda.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti pao 3,9 posto, pa je cijena eura dosegla 1,0350 dolara, prenosi Hina.

Još je više, 5,3 posto, kurs dolara potonuo prema japanskoj valuti, pa je “zaronio” na 138,80 jena.

Pad dolara četvrtu sedmicu zaredom posljedica je očekivanja da će Fed ublažiti tempo povećanja kamata, jer posljednji podaci pokazuju da inflacijski pritisci u SAD-u popuštaju.

Inflacija u oktobru niža od očekivanja

U oktobru je inflacija pala sa septembarskih 8,2 posto na 7,7 posto na godišnjem nivou, najniži nivo od januara i niže od očekivanja.

To je potaklo špekulacije da će u idućem razdoblju FED usporiti tempo podizanja ključnih kamata.

Nakon što je početkom novembra Fed već četvrti put zaredom povećao ključne kamate za agresivnih 0,75 postotnih bodova, analitičari očekuju usporavanje tempa.

Prije objave izvještaja o inflaciji procjenjivalo se da postoji 52 posto izgleda da će Fed u decembru povećati kamate za blažih 0,50 postotnih bodova, a sada su ti izgledi premašili 80 posto.

Zbog toga su prinosi na američki obveznice znatno pali, pa je pao i kurs dolara.

Donedavno je dolar jačao prema gotovo svim najvažnijim valutama u svijetu, jer se procjenjivalo da Fed ima više prostora za povećanje kamata u borbi s inflacijom nego druge centralne banke zbog bolje ekonomske situacije.

‘Dolar dosegnuo svoj vrhunac’

Zbog toga je nedavno kurs dolara prema jenu i euru dosegao najviše nivoe u više desetljeća, pri čemu je cijena eura “zaronila” ispod nivoa od jednog dolara.

No, posljednjih sedmica dolar slabi, pa se kurs evropske valute vratio iznad tog psihološki važnog nivoa.

Većina analitičara smatra da je kurs dolara dosegao vrhunac i da će se idućih mjeseci kretati na postojećim nivoima, a možda skliznuti i niže.

“Dolar je jedno od onih tržišta koje je ekstremno po svojoj precijenjenosti – vrlo je vjerovatno dosegnuo svoj vrhunac”, kaže Jim Cielinski, valutni strateg u kompaniji Janus Henderson Investors.

 

Izvor: Agencije