Njemačka će u tri godine za mjere pomoći građanima izdvojiti 135 milijardi eura

Do kraja godine njemačka vlada će iz budžeta za mjere pomoći izdvojiti 33,3 milijarde eura, te 49 milijardi u 2023. i 52,2 milijarde u 2024. godini, utvrdili su analitičari njemačkog instituta IFO.

Ukupni iznos od 135 milijardi eura odgovara 3,8 posto njemačkog BDP-a, a ne uključuje troškove ograničenja cijena plina i struje jer ga Bundestag još nije usvojio (EPA)

Njemačka će do 2025. godine za mjere pomoći građanima izdvojiti 135 milijardi eura, izračunao je ekonomski institut IFO, naglasivši da iznos ne uključuje troškove ograničenja cijena struje i plina, javlja dpa.

Do kraja godine vlada će iz budžeta za mjere pomoći izdvojiti 33,3 milijarde eura, te 49 milijardi u 2023. i 52,2 milijarde u 2024. godini, utvrdili su analitičari njemačkog instituta.

Ukupni iznos od 135 milijardi eura odgovara 3,8 posto njemačkog BDP-a, a ne uključuje troškove ograničenja cijena plina i struje jer ga Bundestag još nije usvojio, rekao je Max Lay, stručnjak za poreze u Institutu.

Trošak te mjere još je nepoznanica, ali procjenjuje se da povećati iznos za 90 milijardi eura.

Ublažavanje porezne progresije

“U ovoj godini najveća je stavka energetski dodatak za radnike, u neto iznosu od 10,4 milijarde eura”, rekao je Lay. „Slijedi šest milijardi eura energetskog dodatka za umirovljenike, pa 3,1 milijarda eura za privremeno smanjenje naknada za energiju, 2,7 milijardi eura za povećanje neoporezive osnovice i 2,5 milijardi eura za mjesečnu kartu za javni prijevoz od devet eura”.

Naredne dvije godine najznačajnija bi stavka trebalo bi biti ublažavanje porezne progresije, koje bi iz budžeta trebalo odnijeti 12 odnosno 27 milijardi eura, izračunali su u IFO-u.

Ostali visoki troškovi uključuju izmjenu naknada za stanovanje, koja bi budžet u iduće dvije godine trebala stajati po četiri milijarde eura i smanjenje PDV-a na plin, s procijenjenim budžetskim rashodom od ukupno 11,3 milijarde eura u tri godine.

“Teret pada realnih primanja zbog viših cijena energije morat će snositi društvo”, rekao je Andreas Peichl, stručnjak za makroekonomiju  IFO-a. “Državna potpora mora slijediti dva pravila: poticaji za uštedu energije moraju biti sačuvani u cijelosti, a pomoć treba davati samo posebno teško pogođenim domaćinstvima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada