OPEC podigao procjenu dugoročne potražnje za naftom

Organizacija izvoznika nafte ističe potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja.

OPEC procjenjuje da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 milijardi dolara da bi se podmirila očekivana veća potražnja (Al Jazeera)

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) podigla je procjene srednjoročne i dugoročne potražnje za naftom, istakavši potrebu većih ulaganja u naftni sektor kako bi se podmirila očekivana potražnja, javlja Reuters.

U izvještaju za tržište nafte u 2022. godini OPEC je upozorio na hronični manjak ulaganja, procjenjujući da je u sektor nafte potrebno uložiti 12,1 milijardi dolara kako bi se podmirila očekivana veća potražnja u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju.

U idućoj godini svjetska potražnja za naftom, kako pokazuju poboljšane projekcije, dosegnut će 103 miliona barela dnevno, što je povećanje od 2,7 miliona u odnosu na 2022. godinu, prenosi Hina.

OPEC je time podigao prošlogodišnju procjenu za 2023. godinu za 1,4 miliona barela dnevno.

Podignuta prognoza odražava snažniji oporavak u 2022. i 2023. godini i “snažan fokus na pitanja energetske sigurnosti”, što dovodi do sporije zamjene nafte drugim gorivima kao što je prirodni plin, čija je cijena skočila zbog ruske invazije na Ukrajinu.

OPEC je, također, povećao prognoze potražnje za srednjoročno razdoblje, do 2027. godine, kada bi trebala biti za gotovo dva miliona barela dnevno veća u usporedbi s prošlom godinom. Do 2030. godine trebala bi u prosjeku dostići 108,3 miliona barela dnevno.

Veliki zaokret u pandemijskoj godini

Dugoročna prognoza, za razdoblje do 2045. godine, podignuta je na 109,8 miliona barela dnevno, sa 108,2 miliona dnevno u 2021. godini.

Grupa je u proteklim godinama smanjivala dugoročnu projekciju potražnje.

OPEC je pandemijskoj 2020. godini napravio veliki zaokret, prognoziravši da će potražnja u konačnici usporiti, nakon što je godinama bio predviđao njen sve snažniji rast.

U najnovijem izvještaju kartel ipak ustrajava u procjeni da će svjetska potražnja početi padati nakon 2035. godine. Kompanije i banke predviđaju da će dostići vrhunac i prije 2035. godine.

U međuvremenu OPEC i njegovi saveznici planiraju ponovo smanjiti opskrbu u novembru kako bi podržali cijene.

Opskrba će se smanjivati i u srednjoročnom razdoblju, pokazuje izvještaj.

Izvor: Agencije