Zbog energetske krize EU se okreće Argentini

Argentina ima jednu od najvećih svjetskih rezervi plina iz nekonvencionalnih izvora, no nema načina da ga izvozi, rekao je šef evropske diplomatije, Josep Borrell.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell i argentinski predsjednik Alberto Fernandez (EPA)

Europska unija se nada skorom potpisivanju energetskog memoranduma o razumijevanju s Argentinom, čime se nastoji uhvatiti u koštac s problemima opskrbe energijom izazvanih ratom u Ukrajini, javlja Reuters.

Šef europske diplomacije Josep Borrell prilikom posjete Argentini u izjavi novinarima istaknuo je važnost postizanja tog sporazuma s obzirom da je Argentina “energetska sila u nastajanju”, a u vremenu visokih međunarodnih cijena energije.

Jedan od najvećih proizvođača plina

“Napredujemo na memorandumu o razumijevanju za energetska pitanja. Nadam se da će uskoro biti dovršen. Ne govorimo o godinama ili mjesecima, jer postoji jasan obostrani interes”, izjavio je Borrell.

Argentina ima jednu od najvećih svjetskih rezervi plina iz nekonvencionalnih izvora, no kako je rekao Borrell, nema načina da ga izvozi.

“Potencijalno je riječ o vrlo velikoj plinskoj sili, no moraju se izvršiti mnoga ulaganja”, dodao je europski dužnosnik.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada