Saudijski ministar: Zalihama nafte se manipulira

Gubitak strateških zaliha mogao bi biti bolan u mjesecima koji dolaze, a cijena potpunog iscrpljivanja proizvodnih kapaciteta može biti visoka, upozorava saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman.

Cijene nafte na međunarodnim tržištima ponovo su porasle - na londonskom tržištu cijena barela iznosi 93,66 dolara, a na američkom 85,28 dolara (EPA)

Saudijski ministar energetike Abdulaziz bin Salman tvrdi da se zalihe nafte za vanredne situacije koriste kao mehanizam za manipulaciju tržištima, iako bi njihova svrha bi trebala biti ublažavanje eventualnih nestašica na tržištu, javlja Reuters.

„Moja je dužnost razjasniti da bi gubitak strateških zaliha mogao biti bolan u mjesecima koji dolaze“, rekao je saudijski ministar u Rijadu.

Bin Salman upozorava da bi cijena potpunog iscrpljivanja proizvodnih kapaciteta bila visoka.

SAD i njegovi partneri u Međunarodnoj agenciji za energiju (IEA) odlučili su na tržište plasirati 180 miliona barela nafte iz zaliha kako bi obuzdali rast cijena. Time administracija predsjednika Josepha Bidena želi oboriti cijene goriva na pumpama u SAD-u uoči parlamentarnih izbora 8. novembra, podsjeća britanska agencija. Istovremeno, Biden je i najavio da će država početi kupovati naftu kako bi napunila strateške rezerve.

Cijene nafte porasle

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici nedavno su odlučili smanjiti proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno u odnosu na zacrtanu razinu, što je razljutilo Washington koji je od njih tražio da je povećaju kako bi se obuzdao rast cijena.

Smanjenje bi trebalo biti skromnije, za otprilike milion barela dnevno, budući da neke članice nisu iskoristile kvote zbog nedostatnih ulaganja, objasnili su neki analitičari.

U međuvremenu su cijene nafte na međunarodnim tržištima ponovo porasle. Na londonskom je tržištu cijena barela u utorak iznosila je 93,66 dolara, a na američkom tržištu barelom se po cijeni od 85,28 dolara.

Izvor: Agencije