Vlada Srbije počinje pregovore o novom aranžmanu sa MMF-om

Ministar finansija Siniša Mali navodi da bi novi aranžman sa MMF-om omogućio da se od te institucije povuku povoljnija sredstva od onoga što su trenutno nudi na svjetskom finansijskom tržištu.

Tokom razgovora trebaju biti dogovoreni budući reformski ciljevi, kao i visina novog finansijskog aranžmana (EPA)

Vlada Srbije počinje u Beograd razgovore sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o budućim načinima saradnje, odnosno novom stand-by aranžmanu, javlja Beta.

Tokom razgovora, kako je najavljeno iz Ministarstva finansija, trebaju biti dogovoreni budući reformski ciljevi, kao i visina novog finansijskog aranžmana.

Predstavnici MMF-a će tokom boravka u Srbiji održati niz sastanaka sa predstavnicima države o rezultatima koji su postignuti u okviru trenutno važećeg aranžmana „Instrument za koordinaciju politika“ (IPC), koji je savjetodavnog karaktera.

Mali: Dodatna doza sigurnosti

Ministar finansija Srbije Siniša Mali je ranije naveo da bi novi aranžman sa MMF-om značio dodatnu dozu sigurnosti za Srbiju, jer bi od te finansijske institucije mogla da se povuku povoljnija sredstva od onoga što su trenutno nudi na svjetskom finansijskom tržištu.

Potvrdio je tom prilikom da Srbija trenutno raspolaže sa 2,5 milijarde eura, ali da mora imati dovoljno novca na računu, zbog krize nastale ratom u Ukrajini i povećanja cijena energenata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada