Vladu Liz Truss ne podržava 80 posto Britanaca

Istraživanja javnog mnijenja pokazala su opadajuću podršku Konzervativnoj stranci u proteklim sedmicama nakon što je plan o smanjenju poreza šokirao ulagače.

Anketa je pokazala da 77 posto Britanaca ne odobrava vladu konzervativaca, što je najviši postotak neodobravanja u 11 godina (EPA)

Osam od deset osoba u Velikoj Britaniji ne podržava trenutnu vladu, pokazala je anketa YouGov, dok se zemlja nosi s ekonomskom krizom pojačanom sada napuštenim nastojanjima premijerke Liz Truss da provede radikalne porezne reforme.

Anketa je pokazala da 77 posto Britanaca ne odobrava vladu konzervativaca, što je najviši postotak neodobravanja u 11 godina, pokazali su rezultati, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

YouGov je također rekao da devet od deset Britanaca, ili 87 posto anketiranih, misli da vlada loše upravlja ekonomijom, što je udarac za stranku koja se povijesno hvalila svojim rezultatima u fiskalnoj disciplini.

Najavljeno povećanje poreza

Druga istraživanja javnog mnijenja pokazala su također opadajuću podršku Konzervativnoj stranci u proteklim sedmicama nakon što je plan o smanjenju poreza šokirao ulagače, uzrokujući tolika previranja na tržištu obveznica da je centralna banka morala intervenirati.

Uoči vikenda premijerka Liz Truss smijenila je ministra finansija Kwasi Kwartenga, koji je svojim kontroverznim planom o smanjenju poreza bogatima, a velikom zaduživanju države izazvao poremećaje na britanskim finansijskim tržištima.

Novi ministar finansija Jeremy Hunt najavio je povećanje poreza i veću kontrolu javnih finansija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada