Platforma ‘Booking’ pod istragom španskog regulatora tržišta

‘Booking’ je navodno španskim hotelima nametnuo nepravedne uvjete i primijenio mjere koje mogu istisnuti iz konkurencije druge online putničke agencije i prodajne kanale.

Iz 'Bookinga' su potvrdili da će sarađivati u istrazi kako bi odgovorili na sva pitanja u vezi s poslovanjem u Španiji (Reuters)

Španjolski regulator za tržišno natjecanje pokrenuo je istragu kako bi utvrdio pokušava li digitalna platforma Booking istisnuti konkurenciju online putničkih agencija u rezervaciji hotelskog smještaja, javlja Reuters.

Istraga je pokrenuta temeljem dvije pritužbe koje su podnijeli Španjolsko udruženje hotelskih menadžera (AEDH) i Madridska udruga hotelijera, objavila je agencija za zaštitu tržišnog natjecanja CNMC.

Udruge tvrde da je Booking hotelima u Španjolskoj nametnuo nepravedne uvjete i primijenio mjere koje mogu imati učinak istiskivanja drugih online putničkih agencija i online prodajnih kanala.

„Stvarno želimo da se ta praksa okonča“, rekao je Reutersu predsjednik AEDH-a Manuel Vegas.

Prekršili i evropska pravila

Regulator je objavio da postoje „opravdani razlozi“ za sumnju da je platforma možda prekršila španjolske zakone o tržišnom natjecanju i članak 102. Ugovora o funkcioniranju EU-a koji kompanijama zabranjuje zlouporabu dominantnog položaja na tržištu, navodi se u priopćenju.

Neke od spornih praksi možda predstavljaju zlouporabu dominantnog položaja Booking u odnosu na konkurentske brokerske usluge koje hotelima nude razne online agencije, tumače u CNMC-u.

Dodaju i da je Booking možda iskorištavao španjolske hotele koji o njemu financijski ovise, ne navodeći primjere spornih praksi.

Predviđene visoke kazne

CNMC će istražiti slučaj tokom idućih 18 mjeseci i saslušati argumente obje strane. Ako utvrdi da je prekršen zakon, Booking bi se mogao suočiti s novčanom kaznom u rasponu od 100.000 eura do više od 10 miliona eura po prekršaju, prenosi Hina.

Madridsko udruženje hotelijera nije odmah odgovorilo na Reutersov upit da komentira vijest o pokretanju istrage.

Iz Bookinga je priopćeno da će surađivati ​​sa CNMC-om u istrazi kako bi odgovorili na sva pitanja u vezi s poslovanjem u Španjolskoj.

Izvor: Agencije