U Srbiji na pragu rizika od siromaštva živi oko 2,5 miliona ljudi

Društveno bogatstvo se izrazito prelijeva u džepove privilegovanih pojedinaca i porodica, tvrdi sindikalna organizacija.

Stariji od 65 godina su među najugroženijim kategorijama (AP)

U Srbiji na pragu rizika od siromaštva živi oko 2,5 milona građana, objavila je u ponedjeljak Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) povodom Svjetskog dana borbe protiv siromaštva, 17. oktobra.

Kako je ukazano, najteže je mladima do 24 godine, starijima od 65 godina i porodicama sa djecom, posebno sa onima sa troje i više djece, gdje u siromaštvu živi njih 40 posto.

“Кada se tome tome doda oko 350.000 radnika čije porodice žive od minimalca, kao i porodice više od 1,6 miliona radnika koji zarađuju manje od 50.000 dinara (oko 426 eura), dobijamo realnu sliku kako živi narod u Srbiji”, naveli su iz ASNS-a, prenijela je Beta.

Smatraju da je u Srbiji “socijalno raslojavanje osnovna odrednica društva”.

Nepravedna raspodjela društvenog bogatstva se, kako smatraju, sprovodi tako da se rezultati rada naroda prelijevaju u profite velikih kompanija i banaka i u državni budžet.

Od najvećeg dijela stanovništva napravljena je sirotinja

Kako je naglašeno, društveno bogatstvo se izrazito prelijeva u džepove privilegovanih pojedinaca i porodica i to, “ne na osnovu njihovog rada i sposobnosti, već kao produkt šema, kobinacija, korupcije i političkih privilegija”, što je dovelo da “najproduktivniji sloj društva preživljava od danas do sutra”, a od najvećeg dijela stanovništva je napravljena sirotinja.

Iz ASNS-a su istakli da se svojim sindikalnim potencijalom i društvenim utjecajem, kao i svim pravnim, sindikalnim i građanskim sredstvima bore da se ovakvo stanje promijeni.

“Naš cilj je pravedno društvo zasnovano na socijalnoj pravdi i solidarnosti i možemo ga ostvariti samo zajedničkom borbom za socijalnu i pravnu državu u kojoj će samo rad biti merilo svih vrednosti”, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Agencije