Izvoz žitarica iz Ukrajine gotovo na predratnom nivou

Izvoz žitarica pao je od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog zatvaranja luka na Crnom moru, potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Obim izvoza žitarica ipak je manji za 34,6 posto nego u prošloj sezoni (EPA)

Ukrajinski izvoz žitarica u prvih 17 dana oktobra bio je samo 2,4 posto manji nego u istom periodu prošle godine zahvaljujući privremenom otvaranju luka na Crnom moru, pokazali su podaci Ministarstva poljoprivrede u Kijevu, javlja Reuters.

Izvoz žitarica pao je od početka ruske invazije na Ukrajinu zbog zatvaranja luka na Crnom moru, potaknuvši strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku, čije zemlje spadaju među glavne kupce.

Međutim, krajem jula luke su na tri mjeseca otvorene zahvaljujući sporazumu Moskve i Kijeva, postignutom uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske.

Izvezeni milioni tona

Podaci ministarstva pokazali su da je Ukrajina od početka oktobra izvezla 2,12 miliona tona žitarica, uglavnom kukuruza i pšenice, u odnosu na 2,17 miliona tona u istom periodu prošle godine.

U sezoni koja je završila u julu izvezeno je ukupno 10,8 miliona tona žitarica, uključujući 3,99 miliona tona pšenice, te 5,88 miliona tona kukuruza i 896.000 tona ječma.

Obim izvoza manji je za 34,6 posto nego u prošloj sezoni.

Izvor: Agencije