SAD razmatra posljedice za Saudijsku Arabiju zbog odluke OPEC+

Američki državni sekretar kaže da su Saudijci prenijeli SAD-u namjeru da smanje proizvodnju nafte, navodeći da su znali da će povećati ruske prihode.

Ne samo da smo duboko razočarani, već mislimo da je to kratkovido, rekao je Antony Blinken (EPA)

Sjedinjene Američke Države razmatraju posljedice po Saudijsku Arabiju nakon odluke organizacije OPEC+ da smanji proizvodnju nafte, izjavio je američki državni sekretar Antony Blinken.

“Ne samo da smo duboko razočarani, već mislimo da je to kratkovido. I kao što je predsjednik [SAD-a Joe Biden] vrlo jasno rekao, ta odluka mora imati posljedice i to je nešto što razmatramo”, rekao je on.

Napomenuo je da su Saudijci privatno i javno prenijeli SAD-u svoju namjeru da smanje proizvodnju nafte, navodeći da su znali da će povećati ruske prihode.

“Jasno smo stavili do znanja da bi to bio pogrešan smjer. Samo na osnovu toga, utjecaj koji bi potencijalno mogao imati na sankcije, ali i zato što smo u globalnom ekonomskom oporavku”, kazao je Blinken.

‘Rijad “radio iza kulisa’

Dodao je da Saudijci nisu predstavili tržišnu osnovu za smanjenje proizvodnje, a da je SAD sugerirao da bi “trebali sačekati i vidjeti, ako su zabrinuti zbog značajnog pada cijena i ako je njihov cilj da održe cijene na određenom nivou”.

Ranije je Bijela kuća saopćila da je odluka OPEC+, organizacije kojom predsjedava Saudijska Arabija, da dramatično smanji globalnu proizvodnju nafte jednaka “moralnoj i vojnoj podršci” ratu Rusije protiv Ukrajine.

Washington se nastavlja ljutiti na Saudijsku Arabiju zbog podrške smanjenju proizvodnje u zemljama organizacije za dva miliona barela dnevno, navodeći da je Rijad “radio iza kulisa da bi izvršio pritisak na članove kartela da glasaju za odluku, znajući da će ona biti od koristi Rusiji”.

Odluka OPEC+ povećala je cijene nafte na globalnom nivou, što je glavni izvor prihoda za Kremlj dok Zapad i saveznici pokušavaju smanjiti rusku sposobnost vođenja rata protiv Ukrajine, koji je počeo u februaru.

Izvor: Agencije