Barel nafte ispod 93 dolara

OPEC i dalje upozorava na moguću recesiju zbog visoke inflacije, postrožene politike središnjih banaka vodećih ekonomija, visok javni dug u mnogim zemljama i problema u nabavi.

Na londonskom je tržištu cijena barela je iznosila 92,87 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 87,81 dolara za barel (EPA)

Cijene nafte pale su na međunarodnim tržištima ispod 93 dolara pod pritiskom sumornih izgleda za gospodarstvo i jakog dolara koji su potisnuli strah od nedostatne opskrbe, javlja Reuters.

Na londonskom je tržištu cijena barela je iznosila 92,87 dolara, a na američkom tržištu barelom se trgovalo po cijeni od 87,81 dolara za barel.

U fokusu je tržišta bila Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) koja je u redovnom mjesečnom izvješću snizila procjene rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, za 460.000 odnosno 360.000 barela dnevno.

Svjetsko gospodarstvo ušlo je u razdoblje pojačane neizvjesnosti i sve većih izazova, istaknuo je OPEC, s obzirom na visoku inflaciju, postroženu politiku središnjih banaka vodećih gospodarstava, visoku razinu javnog duga u mnogim zemljama i probleme u nabavi.

Najava smanjenja proizvodnje

Snižena prognoza rasta potražnje objašnjava zašto su OPEC i njegovi saveznici odlučili smanjiti proizvodnju od novembra za dva miliona barela dnevno, što je izazvalo oštre kritike SAD-a, napominje Reuters.

Nakon takve odluke, američki predsjednik Joe Biden zaprijetio je “posljedicama” po odnose sa Saudijskom Arabijom.

“Odgovor Washingtona pojačao je početni utjecaj (odluke) na tržište nafte”, rekao je Torbjorn Soltvedt, analitičar Verisk Maplecrofta. Ipak, utjecaj bi na kraju mogao biti prigušeniji no što odluka sugerira, dodao je.

Upozorenje MMF-a

“Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman pojasnio je da će stvarno smanjenje biti blaže od ukupne brojke od dva miliona barela dnevno zato što nekoliko država članica nije dosegnulo plafon proizvodnje”, podsjetio je Soltvedt.

Zabrinutost za gospodarstvo potaknuo je ranije Međunarodni monetarni fond (MMF), upozorivši da bi trećina svjetskog gospodarstva ove i iduće godine mogla bilježiti pad aktivnosti.

Uteg cijenama predstavlja i jaki dolar, koji je dosegnuo najvišu razinu prema japanskom jenu unatrag 24 godine zbog zabrinutosti koju je potaknula inflacije i brzog tempa podizanja kamatnih stopa u SAD-u. Jači dolar poskupljuje naftu za kupce s drugim valutama i time smanjuje potražnju.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada