Plin za potrošače u BiH skuplji 10 posto

Plin u Bosni i Hercegovini će poskupjeti za 10 posto, dok je u prvih devet mjeseci ove godine već skuplji u odnosu na prošlu godinu za 23 posto.

Ruski dobavljač Gazprom Export korigirao je cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju cijena naftnih derivata (EPA)

Gazpromov plin će potrošači u Bosni i Hercegovini u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju plaćati deset posto skuplje, najavili su iz uvoznika Energoinvesta.

Energoinvest je izvijestio kako je ruski dobavljač Gazprom Export korigirao cijene prirodnog plina pozivajući se na promjene u kretanju cijena naftnih derivata u posljednjih devet mjeseci, ali i značajno povećanje vrijednosti američkog dolara u odnosu na vrijednost eura odnosno konvertibilne marke.

Kako prenosi Hina, plin će poskupjeti za dodatnih 10 posto, dok je u prvih devet mjeseci ove godine bio skuplji u odnosu na prošlu godinu za 23 posto.

Plan spajanja na hrvatski plinovod

Energoinvest je od Vlade Federacije BiH zatražio saglasnost za novu cijenu plina. Do sada su razliku više cijene plina djelomično subvencionirale vlade Federacije BiH i Kantona Sarajevo, zbog čega Energoinvest ne može priopćiti konačnu cijenu potrošačima. Nagovijestio je kako je s Gazprom Exportom osigurao opskrbu plinom za predstojeću zimsku sezonu.

Vlasti Bosne i Hercegovine prošle su godine odlučile opskrbu plinom prebaciti na Turski tok. To je plinovod koji vodi od Rusije do Turske, a Bosna i Hercegovina se opskrbljuje njegovim krakom koji vodi preko Bugarske i Srbije.

Entitetske vlasti u Federaciji BiH planiraju se spojiti i na hrvatski plinovod kroz projekt Južne plinske interkonekcije. Radi se o plinovodu kojim bi se diversificirala opskrba prirodnim plinom u Bosni i Hercegovini, a spoj na hrvatski plinski sustav bio bi kod Vrgorca, javlja Hina.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada