MMF odobrio Skoplju 530 miliona eura za suočavanje sa krizom

Već do kraja mjeseca će Sjevernoj Makedoniji biti stavljeno na raspolaganje 110 miliona eura za finansiranje budžetskih potreba i lakše suočavanje sa šokovima energetske i cjenovne krize.

Namjena kredita je pružanje podrške likvidnosti zdravim ekonomijama u vremenima šokova i kriza (EPA)

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dala je “zeleno svjetlo” za dodjelu 530 miliona eura Sjevernoj Makedoniji preko Kreditne linije iz predostrožnosti (The Precautionary and Liquidity Line – PLL) u roku od 24 mjeseca, potvrdilo je makedonsko Ministarstvo finansija.

Nakon konačnog odobrenja ovog instrumenta od Boarda direktora MMF-a, koje se očekuje u toku mjeseca, Sjevernoj Makedoniji će odmah biti stavljeno na raspolaganje 110 miliona eura za finansiranje budžetskih potreba i lakše suočavanje sa šokovima energetske i cjenovne krize, javlja Beta.

Podrška likvidnosti ekonomije

Napominje se da je sama namjena tog instrumenta pružanje podrške likvidnosti zdravim ekonomijama u vremenima šokova i kriza, kao što je trenutna globalna situacija.

“U izjavi Misije MMF-a se daje priznanje zalaganjima Vlade za dalje provođenje fiskalne konsolidacije, kao i reformi javnih finansija, prije svega novog Zakona o budžetu i fiskalnih pravila koja će doprinijeti ovom pravcu”, navodi Ministarstvo finansija Sjeverne Makedonije.

Izvor: Agencije