Ponovo raste imigracija radnika u članice OECD-a

Poslije 2020. godine, kada je zabilježen rekordan pad migrantskih kretanja zbog pandemije, stalna migracija ka zemljama OECD-a porasla je za 22 posto u 2021. godini.

Uzlazni trend migracija bi se trebao nastaviti 2022. godine, iako je ova godina obilježena ratom u Ukrajini, predviđa OECD (Reuters)

Migracijska kretanja porasla su 22 posto u 2021. godini, potaknuta prije svega imigracijom radnika ka zemljama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gdje sedam od deset imigranata ima posao, pokazuje godišnji izvještaj te organizacije na koji se poziva AFP.

Poslije 2020. godine, kada je zabilježen rekordan pad migrantskih kretanja zbog pandemije, „stalna migracija ka zemljama OECD-a porasla je za 22 posto u 2021. godini“, odnosno 4,8 miliona ulazaka, objavila je ta organizacija u izvještaju o međunarodnim migracijama.

„Trend se preokrenuo zbog snažnog oporavka ekonomske aktivnosti, ponovnog otvaranja granica, povećanje potreba za radnom snagom i nastavka izdavanja viza“, rekao je Stefano Scarpetta, direktor organizacije za zapošljavanje, rad i socijalna pitanja, navodi se u izvještaju.

Uzlazni trend

Uzlazni trend bi se trebao nastaviti 2022. godine, iako je ova godina obilježena ratom u Ukrajini, predviđa OECD.

Ubrzanjem kretanja u 2021. godini, migrantski tokovi približavaju se nivou prije pandemije, ali ga još nisu dostigli.

Između 2017. i 2019. u prosjeku je 5,3 miliona ljudi svake godine ulazilo u zemlje OECD-a.

OECD trenutno ima 38 članica, a sjedište organizacije je u Parizu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada